Door fouten te maken zal je leren. Fouten maken hoort erbij in het leven en het maken van fouten is heel gezond. Het leert je waar je onzekerheden liggen en wat je nodig hebt om te groeien. Door meer ervaring en kennis zal je dezelfde fouten niet nog een keer maken.

Waarom hebben we een hekel aan fouten maken.

Doordat we fouten maken kunnen we beter worden in de dingen die we doen.
Fouten maken is heel gezond en hier hoef je je dan ook absoluut niet voor te schamen.  Als je een taak hebt uitgevoerd en dit niet helemaal vlekkeloos is verlopen heeft dat je geleerd waar je niet goed in bent. Een volgende keer weet je dan ook waar je niet goed in bent. We zijn allemaal mensen en maken fouten.
Zo erg is dit dan ook niet. We vinden het niet fijn om fouten te maken omdat we graag sterk en krachtig willen overkomen en niet kwetsbaar of onzeker. Graag willen we perfect zijn maar besef je dat iedereen moet leren. We beginnen allemaal onderaan zonder kennis en ervaring. Accepteer dan ook dat niemand perfect is en omarm alle fouten die je gaat maken in het opdoen van ervaring.

 Je eigen gedachten en gevoelens.

Denk altijd na over je eigen gedachtes en gevoelens. Wat dacht je op dat moment. Waren je gedachtes positief of juist negatief. Kwamen er gedachtes in je op die je verlamde, het denken dat je niet slim genoeg bent om iets te kunnen doen is behoorlijk verlammend. Je gedachtes geven je een gevoel, de gedachte dat je niet slim bent geeft je een heel naar vervelend gevoel. Ook kan je jezelf afvragen of je gedachtes wel echt waar zijn of dat je deze anders kan invullen.
Als je bijvoorbeeld dacht dat je niet slim genoeg was omdat je iets nieuws aan het doen was kan je deze gedachte ook anders invullen. Dan denk je erover na dat dit een nieuwe taak is en je daar dus hulp bij nodig hebt. Dat maakt je niet minder slim maar omdat het nieuw is moet je het dus nog leren. Vraag jezelf dan ook af wat je de volgende keer anders kan denken, voelen en doen. Leer van deze ervaring en weet dan wat je nodig hebt om het een volgende keer wel te laten slagen.

Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven.

Wees je ervan bewust dat de fouten die je maakt je eigen verantwoordelijkheid zijn. Dit kan je niet op een ander afschuiven, begrijp dat je het een volgende keer beter kan doen. Iedereen begint zonder ervaring en kennis, jij dus ook. Accepteer dat je goed genoeg ben en dat je nog veel zult leren.

Tot slot

De beste manier om te leren is iets te gaan doen en daarbij fouten te maken. Fouten maken is naar mijn mening heel gezond. We moeten fouten maken om te leren om beter te worden in de dingen die we doen. Het is menselijk of fouten te maken en we moeten accepteren dat het nodig is en daarom ook niet erg. Wees je altijd bewust van de invloed van je gedachtes en gevoelens en vraag jezelf bij elk leermoment af wat je ervan hebt geleerd.

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *