Leest niemand je blog?

Ben jij druk bezig met het schrijven artikelen maar leest niemand dit? Vind jij het frustrerend dat je geen lezers bereikt en weet je niet meer wat je moet doen om van je blog een succes te maken.

Ik begrijp je frustratie. Dit is mij ook overkomen toen ik net begon met bloggen. Wil jij net als mij van je blog een succesvol bedrijf maken. Wil je veel lezers bereiken omdat deze graag willen lezen waarover je schrijft. Omdat de informatie die je deelt waardevol is voor je lezers.

Het is belangrijk dat je een aantal dingen gaat veranderen en dat je met veel discipline aan je blog gaat werken.

Toen ik begon met bloggen had ik veel gelezen over de succes volle verhalen van Rosemarie van De busy budgeter en  Michelle van Making sense of cents.
Dit waren normale vrouwen die hun leven wilden veranderen. Rosemarie en Michelle schrijven over beter omgaan met je financiën en het afbetalen van je schulden.
Ze spreken uit ervaring en helpen nu andere mensen om uit de schulden te komen. Rosemarie ene Michelle verdienen nu een goed inkomen met hun blog.
Het bracht me een inzicht, ik schrijf namelijk heel graag. Dit is wat ik graag doe en waar ik mijn tijd helemaal in kan verliezen. En ik vind het heerlijk om dit te doen.

Waarom leest niemand je blog en hoe je dit kan veranderen

Foto van making sense of cents.

Dit was dan ook voor mij de reden om ervoor te gaan. Om mijn interesses in te gaan zetten en mijn verhalen en inzichten te delen met de wereld. Maar als je begint als blogger heb je geen idee waar je aan begint. Want waar ga je over schrijven, hoe vind je lezers die het interessant vinden waar jij over schrijft. En hoe pak je dit nu precies aan of ga je dan in het wilde weg van alles schrijven.

Of zijn er bepaalde onderwerpen waar je beter niet over kan gaan schrijven. Ook vroeg ik me voortdurend af waar mensen eigenlijk in geïnteresseerd zijn. Wat willen mijn lezers graag lezen?

In dit artikel zal ik alles wat ik heb geleerd met jullie delen. Mijn doel is dat jullie na het lezen van mijn artikel beter weten waar jullie over kunnen gaan schrijven en hoe je als bloggen beter en doelgericht je blogpost kan gaan schrijven.

Wie is de doelgroep

Voordat je gaat schrijven moet je goed weten voor wie je gaat schrijven. Schrijf je voor de directeur van een bedrijf dan schrijf je anders dan dat je voor een student schrijft. Wat is je doelgroep, voor wie schrijf je dit bericht. Als je begint met weet je misschien nog niet wie je doelgroep is. Maar dit moet je wel gaan bedenken, als ik een artikel schrijf bedenk ik me dat ik schrijf voor een slimme, interessante en vrolijke vrouw, moeder van jonge kinderen die hard aan het werk is en weinig vrije tijd heeft. Maar toch tijd heeft gevonden om mijn artikel te lezen.

Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

Twee vragen

Voordat je iets gaat schrijven is het  belangrijk om jezelf deze twee vragen te stellen.
Het heeft anders geen zin om te beginnen met schrijven.
De twee vragen die je jezelf moet stellen zijn:

  • Wat is het doel van dit artikel Wat wil je bereiken met je artikel. Wil je lezers iets gaan leren waar je zelf goed in bent, wil je tips geven om iets te maken of wil je lezers ergens over laten nadenken. Bedenk voordat je gaat schrijven wat je doel is zodat je heel duidelijk in je hoofd hebt hoe je artikel eruit komt te zien.
  • Wat wil je dat je lezers doen nadat ze dit artikel hebben gelezen Als je lezers dit artikel hebben gelezen wil je dat ze iets gaan doen. Wat wil je dat je lezer gaat doen, is het je product kopen, een boek lezen, een cursus volgen, een reactie achterlaten. Kortom er is veel mogelijk. Zorg ervoor dat je altijd zorgt voor een vervolgactie zodat de lezer weet wat hij kan doen.

Wat wil je doelgroep lezen?

Een goed artikel op je blog is een artikel waardoor je lezer iets leert, je informeert de lezer of maakt mensen aan het lachen. Een goede succesformule is dan ook dat je op zoek gaat naar problemen van je lezer en hier een antwoord of oplossing voor kan geven. Als jij bijvoorbeeld de succesformule weet waardoor iedereen in Nederland rijk kan worden schrijf je hierover en deel je dit bericht massaal.

Quora
Hoe kan je nu op zoek gaan naar de problemen of pijnpunten van je doelgroep.
Hier kan je een aantal tools voor gebruiken. Wat ik zelf graag gebruik is Quora.
Het is een handige tool waarin vragen gesteld worden en antwoorden worden gegeven. Je kan dan een onderwerp in toetsten waardoor er vragen tevoorschijn komen waarop je een antwoord kan geven. Je kan hier zelf ook een vraag stellen waar mensen dan weer een antwoord op kunnen geven.

Het is een Engelse site. Ik vertaal het in Google Chrome. Wat ik in het voorbeeld hieronder heb ingevuld is blog post. Vervolgens komt er een vraag tevoorschijn die ik interessant vind. Namelijk de vraag wat zijn de beste blog artikelen, welke blog artikelen zetten je aan het denken, maken je aan het lachen of laten je huilen.

Waarom mensen je blog niet lezen en wat je hier aan kan doen
Als je hier dan op klikt zijn er een aantal dingen waar je goed naar moet kijken.
Het is belangrijk om te zien of mensen geïnteresseerd zijn in deze vraag. Dit geeft aan dat mensen deze vraag zelf ook hebben en hier dus graag meer over willen lezen.

Hieronder kan je zien dat er 938 mensen interesse hebben in deze vraag. Dit geeft dan aan dat het een onderwerp is waar je dus wat over kan schrijven. Je kan de antwoorden die gegeven worden gebruiken om inspiratie op te doen. Wel is het nodig dat jij je eigen schrijfstijl en manier gaat ontwikkelen. Het is niet goed om het werk van een ander te kopiëren. Als jij hard werkt aan een artikel wil jij ook niet dat iemand je werk steelt.
Doe dit zelf dus ook niet.

Waarom niemand je blog leest en wat je eraan kan doen

 Buzzsumo

Dit is een superhandig middel om te gebruiken. Buzzsumo  meet hoe vaak een artikel is gedeeld op sociale media. Het geeft een goed beeld van wat mensen dus interessant vinden en wat er veel gedeeld wordt op social media. Jij wilt toch ook dat je artikelen gelezen en gedeeld worden door je lezers? Je gebruikt buzzsumo door een zoekwoord in te typen.

Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

Wat ik in het voorbeeld hierboven heb ingevuld is write blog post. Vervolgens komt er een artikel te voorschijn hoe je de perfecte blog kan schrijven als bedrijf. Dit bericht is massaal gedeeld op Facebook en Twitter waardoor ik kan zien dat mensen dit een interessant onderwerp vinden om over te lezen.  

  Trendr

Dit een andere site die je echt moet gebruiken. Een Nederlandse site die ook wel heel fijn is. Hierop kan je lezen welke nieuwsberichten op sociale media het meest worden gedeeld.

Je kan dit bekijken per uur, per dag, per week en zelfs per maand. Gebruik de populairste berichten om hier zelf een blogpost van te maken.

Waarom niemand je blog leest en wat je hieraan kan doen

Het meest gedeelde bericht staat op de eerste plaats. Je kan hier vervolgens over brainstormen, sneeuw en gladheid. Kan jij hier een leuk artikel over schrijven?

Misschien schrijf je over kleding en kan je hierop in spelen door over winterkleding te schrijven. Of kan je een artikel schrijven om mensen voor te bereiden op code geel, kan je lezers op een grappige manier je mening geven over wat jij vindt van code geel.
Of een leuk verhaal vertellen over je eigen ervaringen met gladheid en sneeuw.

Schrijven

Nu je weet voor wie je precies je artikel schrijft en je antwoord hebt gegeven op de bovenste twee vragen kan je gaan schrijven. Maak er een gewoonte van om elke dag te schrijven. Probeer hier dan ook elke dag tijd voor te maken. Dit kan tien minuten zijn, een half uur of een uur per dag.

Vroeg in de morgen voel ik me vaak energiek en heb ik allemaal ideeën in mijn hoofd. Voor mij is dit een goede manier om te beginnen met schrijven. Ook kan ik in de avond nog tijd vrijmaken om nog even verder te schrijven.

Misschien werkt dit voor jou niet goed en ga je liever in de avond schrijven als je op de bank zit. Hoe je het ook prettig vindt, ontdek een manier die goed bij je past en waar jij je prettig bij voelt.

Schrijf een proefversie

Om het beste uit jezelf te halen is het beter om een proefversie te schrijven. Het uur dat je dan elke dag schrijft is je moment om te schrijven. Gebruik het uur om te blijven schrijven en ga je niet druk maken om het verbeteren van je taal. Gebruik al je creativiteit om te blijven schrijven en met ideeën te blijven komen. Het gaat steeds gemakkelijker als je hier langer mee bezig bent.

Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

 Herschrijf

Als je de proefversie hebt geschreven kom je later terug om alles te verbeteren.
En jezelf weer de vragen te stellen. Heb ik dit geschreven voor mijn doelgroep. En is het doel waarmee ik dit artikel heb geschreven bereikt. Heeft mijn lezer door mijn artikel nieuwe dingen geleerd. Wat wil ik dat mijn lezers nu vervolgens gaan doen.

Een goede inleiding moet de aandacht trekken van je lezer als je wilt dat je lezer het hele artikel gaat lezen. Zorg dat het duidelijk is dat jij het probleem van de lezer begrijpt en neem je lezer mee in de oplossing die je gaat bieden.

De conclusie is de kerst op de taart. De conclusie moet een antwoord geven op de vraag van je lezer en een oplossing bieden voor het probleem van de lezer. Ook moet de conclusie ervoor zorgen dat je lezer dus iets gaat doen naar aanleiding van je artikel.
Dit kan het kopen van je boek of cursus zijn of het inschrijven voor je nieuwsbrief.

Maak het aantrekkelijk

Mensen zijn niet alleen gericht op tekst. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden dus zorg ervoor dat er veel mooie afbeeldingen te zien zijn in je artikel. Maak het visueel aantrekkelijk. Dit kan je ook doen door grafieken te laten zien en je informatie op een prettige manier te presenteren.

Door veel beeldmateriaal te gebruiken kan je verschillende lezers betrekken.
Er zijn ook mensen die niet van lezen houden maar liever luisteren naar informatie.
Veel ondernemers gebruiken dan ook gesproken boodschappen zoals een podcast.
Een ander veel gebruikt fenomeen is dan ook video. Veel ondernemers gebruiken videobeelden om hun verhaal over te brengen. Dan moet je niet denken aan een video van een half uur maar juist een kort verhaal van minder dan vijf minuten.

Bedenk je altijd dat lezers een druk leven hebben en weinig tijd hebben. Speel hier dan ook goed op in. Schrijf naast je artikelen een korte pdf-bestand met een samenvatting van je stappen. Een voorbeeld van wat ik zelf heb gebruikt is onderstaande infographic van een van mijn artikelen. Het geeft een overzicht van alles waar je over hebt geschreven.

Drie tactieken om te gaan met stress op je werk

Conclusie

Je hebt nu geleerd dat je schrijft voor je doelgroep. Weet voor wie je schrijft en bedenk een ideale lezer zodat je weet wie je artikelen gaat lezen. Begin voor het schrijven van je blog post altijd met de vragen wat is mijn doel van dit artikel en wat wil ik dat mijn lezer gaat doen na het lezen van dit artikel.

Brainstorm over onderwerpen waar je over wil gaan schrijven. Buzzsumo, quora en trendr zijn hier goed voor te gebruiken. Als je een geweldig idee hebt wat je wil delen met de wereld begin dan met proef schrijven. Schrijf een bepaalde tijd zonder je druk te maken om de spelling. Lees je schrijfwerk later nog een keer en verbeter dit dan.

Zorg voor een goede inleiding die de aandacht trekt van je lezer, zorg dat je doel is bereikt en dat je ervoor zorgt dat de lezer in actie komt na het lezen van je artikel.
De conclusie moet een antwoord geven op de vraag van de lezer of een oplossing geven voor het probleem.

Als je deze stappen doorloopt zal je beter worden in het schrijven voor je blog.
Vond je dit artikel interessant en wil je graag meer leren? Laat me weten wat je nog meer wil leren? En deel dit artikel met andere bloggers zodat die hier ook van kunnen leren.

Waarom niemand je blog leest en hoe je dit kan veranderen

 

 

 

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

1 gedachte op “Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *