Vijf minuten mediteren per dag heeft mijn leven veranderd.

Elke dag mediteren heeft mijn leven verandert Waarom? Omdat ik het fijn vind om de stilte op te zoeken, ik waardeer stilte omdat ik hierdoor rustig wordt. Doordat ik dan rustig ademhaal en even mijn aandacht richt op mezelf en mijn lichaam kan ik helemaal ontspannen.

Waarom moet je mediteren?

 

Mediteren is heel gezond, het is als voedsel voor je brein. Mediteren is de meest eenvoudigste manier om te ontspannen, na een meditatie is mijn hoofd helemaal leeg en kan ik opeens nieuwe oplossingen bedenken.
Ik voel me altijd heel vrolijk en ontspannen na een meditatie.
Als je net begint met mediteren is het lastig om te mediteren, je gedachten blijven maar ratelen en je krijgt het gevoel dat je nutteloos bezig bent.
Meditatie voelt dan misschien gek omdat de meeste mensen niet mediteren, laat je hier niet van weerhouden om zelf te beginnen met meditatie.

Meditatie is namelijk nodig voor iedereen. Meditatie vergt oefening, het is een vaardigheid die je jezelf moet aanleren. Het leren fietsen of zwemmen heb je ook moeten leren en ook dat was toen erg moeilijk. Maar toch is het de moeite waard dat je dit hebt geleerd, voor meditatie geld hetzelfde. Wil je de voordelen ervaren van elke dag mediteren, dan zit er niets anders op dan te oefenen en elke dag een beetje beter te worden.

Verschillende meditaties om mee te beginnen.

 

1. De telmeditatie

– Zoek een fijne plek uit om in stilte te mediteren.
– Zet de timer op vijf minuten en zorg dat je niet afgeleid kan worden.
-Bij iedere ademhaling tel je tot 10.
-Je telt dit gewoon in je hoofd.
-Raak je de tel kwijt dan begin je weer opnieuw.
-Blijf dit herhalen tot de timer afgaat.

Bij deze meditatie leer je om te focussen op je ademhaling. Bij deze meditatie kan je steeds weer opnieuw beginnen met tellen, het is helemaal niet erg als je opnieuw begint. Hoe meer je deze meditatie oefent hoe beter je er in zult worden.

  1. Geleide meditatie

Deze meditatie is heel prettig als je even wilt ontspannen. Het is belangrijk dat je leert te ontspannen met meditatie en misschien is geleide meditatie dan ook een mooie manier om mee te beginnen. Deze meditatie is erg prettig als je spanning en stress voelt in je lichaam. Zoek een fijne plek uit om even te zitten of te liggen en zet je alarm op vijf minuten. Het kan ook langer natuurlijk, wat jij prettig vind. Een geleide meditatie kan prima liggend gevolgd worden, probeer je aandacht helemaal op het geluid te focussen en stop je ratelende gedachten voor een moment. Het kan zomaar gebeuren dat je in slaap valt, dat is helemaal niet erg.

3. Ademhalingsmeditatie.

Dit is een meditatie oefening die je leert te focussen op het in en uitademen.
Doordat je hier al je aandacht voor nodig hebt zal je helemaal ontspannen.

Zoek een stille ruimte waar je kan mediteren.
-Zet je alarm op vijf minuten.
-Bij iedere inademing zeg je in je hoofd: in.
-Bij iedere uitademing zeg je in je hoofd: uit.
-Je bent je heel bewust van je ademhaling, je voelt je ademhaling in je buik en in je neus.
-Als je aandacht even verslapt breng jezelf weer terug door in en uit te zeggen.
-Blijf deze oefening doen totdat je alarm afgaat.

Door deze ademhalingsoefening leer je te focussen op je ademhaling, je leert je aandacht daar alleen op te richten. In het begin is het lastig om je aandacht bewust vast te houden bij je ademhaling. Als je dit vaker oefent zal je steeds langer je aandacht vast kunt houden.
Deze meditatie zorgt er voor dat je een rustig hoofd hebt voor de rest van de dag.

Conclusie

Begin vandaag nog met mediteren. Mediteren is goed voor iedereen, ik raad dan ook iedereen aan om elke dag te mediteren. Er zijn verschillende soorten meditatie en het is goed om te ontdekken welke meditatie bij je past. En welke meditatie jij prettig vind. Oefen met mediteren en je gaat hier vanzelf beter in worden. Het is helemaal niet erg als het een dag niet lukt, dan probeer je het de volgende nog een keer.

 

Advertenties

You may also like

1 reactie

  1. Grappig dat ik je artikel tegenkom. Ik heb toevallig van de week een reportage gezien over mediteren en dat het echt positief is voor je. Wat mij tegenhoield was simpelweg dat ik niet wist wat je dan precies moest doen..nou wel! Bedankt voor je artikel xx

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.