Vandaag doe ik even helemaal niks

Helemaal niets doen of niets moeten. Dat is toch wel een uitdaging, we moeten zo ontzettend veel van onszelf. We rennen maar door om alle ballen in de lucht te houden, werk, gezin, sport, vrije tijd. Het leven kan hectisch zijn. Daarom wordt het nieuwe niksen het nieuwe mindfulness genoemd.

 Wat is mindfulness?

Mindfulness zorgt dat je op een ontspannen manier met het leven omgaat en alles accepteert zoals het is. Het is vooral aanwezig zijn in het moment. In het hier en nu zijn en met al je aandacht alles waarnemen, aandacht geven, niet oordelen en accepteren. Dat klinkt natuurlijk heel mooi maar hoe  kan dit in het dagelijkse leven. Vooral door veel te oefenen en bewust te zijn dat je alleen maar invloed hebt op het heden. Aan het verleden kan je niets meer veranderen en de toekomst wacht nog op je en het heeft dan ook geen zin om daar over te piekeren.

 Wat doe je dan bij een dag niks doen?

Een dag dat je niets doet is een dag zonder afspraken, een lege dag in je agenda.
Of misschien is het voor jouw een middag of een avond zonder afspraken.
We hebben constant een druk gevoel omdat we veel moeten doen en veel bezig zijn. Als we kijken naar het aantal uur in de dag is er altijd een moment om even helemaal niets te doen. We proppen onze vrij tijd zelf te vol. Waarom proppen we onze vrije tijd zo vol? Dit doen we omdat het normaal is om druk te zijn. Druk zijn betekend dat je een goed imago hebt, je hebt een belangrijk en leuk leven. Terwijl een lege agenda dan weer symbool staat voor een saai of leeg leven, dan zal je wel eenzaam zijn of je tijd niet nuttig kunnen besteden. Niks doen is niet sociaal geaccepteerd in Nederland terwijl dit in andere landen juist wordt toegejuicht. Een siësta is in veel andere landen een normaal begrijp maar in Nederland zal dit niet als normaal worden gezien.

 

Waarom hebben we het nodig om even niks te doen.

Dat is eigenlijk heel simpel, we zijn chronisch overprikkeld. Ons brein heeft behoefte aan rust en ontspanning, nu is ons brein voortdurend bezig. Het is heel hard nodig om rust te nemen, voor het nemen van goede beslissingen is het nodig dat ons brein de prikkels kan verwerken. Ook is het nodig om prikkels te verwerken zodat hier informatie en gevoel aan gekoppeld kan worden.
Dit gebeurd nu alleen tijdens de slaap maar dit is te weinig ontspanning.

Plan jij deze week ook een moment dat je even niks gaat doen.

Plan dan ook momenten in je agenda dat je even niets moet. En zorg dat er dan geen digitale afleiding is van je computer of telefoon. Zorg er in het dagelijkse leven voor dat je op tijd vertrekt naar werk of afspraken en houdt dan ook rekening met uitloop momenten. Dit zal stress voorkomen.

Advertenties

You may also like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.