Dit bericht bevat affiliatie links.

Beter met je geld omgaan

Heb jij altijd te weinig geld? Heb jij geen idee hoe je spaart zodat je een keer het huis uit kan gaan?

Leef jij van salaris naar salaris en ben je helemaal gestrest als je salaris een week later wordt uitbetaald.

Weet jij niet waar je geld elke maand is gebleven en denk je dat er nooit iets zal veranderen aan je leven.

Ik weet dat het niet fijn is om als een arme student door het leven te gaan.
In mijn studententijd had ik het erg druk met mijn opleiding en had ik daarnaast een bijbaan.

Het was een klein inkomen waarvan ik moest rondkomen terwijl ik ook nog mijn huur en andere rekeningen moest betalen. Dit kan behoorlijk stressvol zijn.

Ik begrijp de frustratie voor iedereen die elke dag in  deze situatie zit.

14 manieren om beter met je geld om te gaan
Het is een grote verantwoordelijkheid om je eigen rekeningen te moeten betalen.
De rekeningen betalen is dan ook het belangrijkste waar je salaris aan opgaat.

Ken je nog dat gevoel van vrijheid toen je thuis woonde en het enige waar je je druk om moest maken het behalen van je opleiding was. Je had geen huur of hypotheek wat je moest betalen en dus geen grote verantwoordelijkheden.

Dat gevoel van financiële stress wat ik had in mijn studententijd heb ik nooit meer gehad omdat ik een aantal dingen heb geleerd. Deze belangrijke lessen wil ik dan ook graag met jullie delen.

Het is een keuze hoe jij omgaat met je financiële situatie. Kies je ervoor om altijd te piekeren en je altijd gespannen te voelen.

Wil jij een kanarie zijn die opgesloten zit in een kooitje? Of wil je leven in vrijheid omdat je ontdekt hebt hoe jij je leven kan veranderen. Verbreek je cirkel van frustratie en leer te leven met je geld.

Beter met je geld omgaan

  1. Geef minder geld uit.

Ik heb altijd geleerd dat je moet leven beneden je stand. Dit inzicht heeft er altijd voor gezorgd dat ik geen last heb van geldzorgen.

Wat bedoel ik nu met leven beneden je stand? Als je weet wat je elke maand verdiend dan is het nodig dat je elke maand minder geld uit geeft. Zo simpel is het echt.

Je moet geld overhouden om te sparen. Het is nodig dat je geld spaart voor noodgevallen zoals het kopen van een nieuwe wasmachine als deze kapot gaat. En stel je voor dat jij je baan verliest, hoe fijn is het dan als je een paar maanden kan leven van je spaargeld.

Als jij je voorbeeld elke maand 1400 verdiend dan betekent dit dat je dus maar 1200 euro uitgeeft elke maand. Leef volgend dit principe en je zal een gevoel van vrijheid ervaren omdat je ervoor zorgt nooit te weinig geld te hebben.

Wil je een hulpmiddel gebruiken om al je geldzaken op te schrijven? Klik dan hier voor een hulpmiddel.

14 manieren om beter met je geld om te gaan.

2. Gebruik een kasboek.

Het is nodig dat jij je geldzaken gaat bijhouden. Het klinkt erger dan het is maar het is niet moeilijk. Simpel gezegd schrijf je op wat er elke maand binnen komt en wat je uitgeeft.

Doordat je dit elke week opschrijft heb je het overzicht op papier en weet je hoe je situatie ervoor staat. Je weet hoeveel er op de rekening staat en wat je elke week uitgeeft.

Als je al je uitgaven opschrijft kan je er opeens achter komen dat je vriend of man drie loten heeft bij de staatsloterij. Misschien tijd om dit dan te veranderen naar één lot?

Of kom je erachter dat je nog steeds betaald voor een abonnement wat je niet gebruikt. Dan is het tijd om dit abonnement stop te gaan zetten.

14 manieren om beter om te gaan met je geld

3. Je hoeft niet alles te kopen.

Vergelijk jezelf niet altijd met anderen. Als je buurvrouw een nieuwe keuken koopt betekent dit toch niet dat jij ook een nieuwe keuken gaat kopen?

Begrijp dat dit ook zo werkt met het kopen van kleding, schoenen en sieraden.
Koop geen nieuwe spullen omdat je dat bij iemand anders hebt gezien. Koop het alleen als je het nodig hebt.  Ruim dan ook meteen je oude spullen op. Hoe je dit kan doen lees je in dit bericht.

4. Smijt geen geld over de bank.

Wat doe jij met je geld? Geef je het uit aan spullen of ga je leuke dingen doen?

Ik ben een groot voorstander van het investeren van je geld. Investeren in jezelf door een training of een cursus te volgen om beter te worden in je werk.

Of investeren in je huis zoals zonnepanelen of het extra betalen van je hypotheek.
Je gebruikt je geld dan slim zodat het voor je gaat werken.  Als je een maand extra hypotheek betaald scheelt dat vervolgens 10 euro per maand. Dat klinkt niet aantrekkelijk, dat begrijp ik.

Maar als je dit een jaar lang doet scheelt het je 120 euro per maand. Dan is het wel de moeite waard toch?

Als je geld uitgeeft aan spullen en etentjes is dit ook prima als jij hier blij van wordt. Begrijp wel dat je geld nooit meer iets gaat opleveren. Je krijgt je geld niet meer terug. Op het moment dat je nieuwe schoenen koopt zullen ze nooit meer waard worden.

5. Doe geen impulsaankopen.

Doe niet aan impuls aankopen. Als je iets wil kopen neem dan de tijd om rond te kijken. Het internet is je grootste vriend. Ga verschillende winkels bekijken en ga heel bewust op zoek naar de beste prijs.

Gebruik de app shopkorting. Dit is een app die je opstart voordat je gaat afrekenen.  Open shopkorting, klik de winkel in waar je gaat winkelen en er opent zich een nieuwe webpagina. Dan zoek je die schoenen en reken je af. Shopkorting betaalt je een klein bedrag uit voor elke bestelling.

Wil jij meer lezen over shopkorting, lees hier dan meer over deze manier van besparen.


14 manieren om beter met je geld om te gaan

  6. Geef niet te veel geld uit aan boodschappen.

Doe geen boodschappen bij de duurste supermarkt. Dat is nergens voor nodig. Ga naar de goedkope supermarkten als Lidl en Aldi. Het scheelt je echt 15 tot 20 euro per week.     Dit is dus echt de moeite waard.

Hou de acties goed in de gaten als je toch naar een andere supermarkt gaat. De deen heeft elke dinsdag goede aanbiedingen. Ook heeft de Deen regelmatig geld teug acties.
Je koopt dan een product en krijgt je geld terug.

Meld je aan voor Scoupy. Deze app is zo gemakkelijk te gebruiken. Je koopt iets in de supermarkt, vult je gegevens in en maakt een foto van je kassabon. Scoupy maakt dan het geld over naar je rekening.

Meld je hier aan bij scoupy en maak gebruik van alle geweldige aanbiedingen.

 

14 manieren om beter met je geld omgaan

7. Leer om te sparen

Hoe kan je nu sparen als je helemaal geen geld lijkt over te houden elke maand?

Geloof me, iedereen kan sparen als je dit jezelf maar aanleert. Ik begrijp dat iedereen in een andere situatie zit. Voor iedereen zal het maandelijkse bedrag anders zijn.
Dat is heel logisch.

Als we ervan uitgaan dat jij altijd bij een te dure supermarkt je boodschappen doet kan je hier dus geld mee besparen als je naar de Lidl of Aldi gaat. Je bespaart dan 20 euro per week. Deze 20 euro kan je sparen en levert je dan 80 euro per maand op voor in de spaarpot. 80 euro per maand sparen levert je een bedrag van 960 euro op aan het einde van het jaar.

Als je meer kan sparen dan raad ik je aan om meer te sparen. Vraag jezelf af wat voor jou werkt. Het bedrag automatisch overzetten naar je spaarrekening. Of dit aan het einde van de maand zelf te doen als het bedrag per week of maand kan verschillen.

Ben je op zoek naar een persoonlijke spaarpot? Klik dan hier.

8. Neem je eigen lunch mee.

Je koopt elke dag een vers broodje van de bakker of gaat naar de lunchroom aan de overkant van je kantoor. Hartstikke lekker om hier te lunchen en gezellig dat je hier met collega’s heengaat. Maar bedenk je wel dat dit veel geld kost.

Als je gaat opschrijven waar je allemaal geld aan uitgeeft kom je er al snel achter dat je hier elke dag 5 euro aan kwijt bent. Dit is niet nodig, neem je eigen lunch mee. Maak in de avond een salade voor jezelf klaar, zorg dat je een lekker broodje mee kunt nemen.

Maak het niet te moeilijk maar zorg ervoor dat je handige bakjes in huis hebt zodat je eventueel nog wat overgebleven eten mee kan nemen van de vorige avond.

De lunch box van sistema vind ik heel fijn. Je hebt meerdere gedeeltes waardoor je brood mee kan nemen maar ook past er nog fruit of een andere snack in. Of je gebruikt het om een salade mee te nemen, door het handige mengbakje kan je salade dressing apart mee nemen.

Klik hier voor deze lunchbox. 


14 manieren om meer te besparen

9. Koop geen koffie onderweg.

Ik begrijp echt dat je dit doet. Het kan heerlijk zijn om elke dag je koffie te halen bij de Starbucks. Een bakje koffie kost je wel elke keer een paar euro. Het is slimmer om te investeren in een mooie koffiebeker zodat je zelf koffie kan klaarmaken.

Er zijn genoeg recepten te vinden om je Starbucks koffie zelf thuis te kunnen namaken Dus ga eens experimenteren en probeer het uit.

 

 

10. Koop je kleding in de uitverkoop.  

Nieuwe kleding hebben we allemaal nodig. Maar koop het slim in en maak gebruik van de uitverkoop. Je kan flink besparen als je buiten het seizoen om je kleding koopt.
Aan het begin van de zomer kan je beter een paar winterlaarzen kopen dan in de winter.  Een winterjas kan je dan ook betere aan het einde van de winter kopen dan in het begin van de winter.

Probeer je aankopen dus uit te stellen en te wachten op een flinke korting. Dit scheelt je enorm veel geld.

  11. Ga met korting uit eten  

Een site als Groupon is geweldig. Veel restaurants doen hieraan mee waardoor je lekker uit eten kan gaan voor een fijne prijs. Ook zijn er veel uitjes te vinden op deze site waar je dan geen hoofdprijs voor hoeft te betalen.

Ga hier naar groupon om de beste acties te bekijken.

 

14 manieren om beter met je geld om te gaan

12.Betaal niet te veel voor abonnementen.  

Ben jij iemand die elke jaar je abonnementen gaat nalopen. Bekijk jij waar je dan op gaat besparen, stap je over van energiemaatschappij of van verzekering.

Lees jij alles goed na, vergelijk je en neem je daarin actie. Zorg jij ervoor dat je niet te veel betaald?

Doe je dat niet dan is dit een gemiste kans. Het is helemaal niet moeilijk om over te stappen. Dit gaat allemaal online en vaak zorgt het bedrijf waar je naar overstapt dat je ook weer wordt uitgeschreven. Het is dus zeker de moeite waard om dit elk jaar te doen.  Het is een kleine moeite terwijl je hier veel geld mee kunt besparen.

13. Leen geen geld voor grote aankopen

Als je er geen geld voor hebt kan je het ook niet betalen. Heb je het niet dan kan je het ook niet uitgeven.  Zo simpel is het, een dure aankoop moet je niet doen als je hier geen geld voor hebt.

Een lening is niet goed, hierdoor zal je altijd een dief zijn van je eigen portemonnee.
De enige uitzondering is het kopen van een huis, dat bedrag heeft niemand op zijn spaarrekening staan.

Werken om te leven of leven om te werken?

Voor mij is het werken om te kunnen leven. Een extra lening waardoor ik meer moet werken is dan ook echt geen optie. Als je het niet kan betalen moet je het niet doen.

14 manieren om beter met je geld om te gaan

 

14. Je hebt geen salaris onderhandeling gedaan

Als je niet goed hebt onderhandeld verdien je te weinig. Bij de salarisonderhandeling voor het krijgen van een nieuwe baan moet je ervan uitgaan dat je bij je vorige werkgever 20 tot 30% te weinig hebt verdiend.

We zijn helaas niet heel goed in het aangaan van salarisonderhandelingen dus de kans is dan ook groot dat jij inderdaad te weinig verdiend. Wil je hier meer over lezen lees dan mijn tips over hoe je kan onderhandelen over je salaris.

 

Conclusie 

Het is niet nodig om van salaris naar salaris te leven en altijd te weinig geld over te houden aan het einde van de maand. Je hoeft je niet gestrest te voelen over je geldzaken.

Door een aantal veranderingen in je leven zal je voortaan leven in financiële vrijheid leven waardoor je niet meer het gevoel hebt dat je een opgesloten kanarie bent in een gouden kooitje.

Zorg dat je beneden je stand leeft en elke maand minder uitgeeft dan er binnenkomt.

Gebruik een kasboek waarin je alles bij kunt houden en schrijf elke week op wat er op je rekening staat en wat je hebt uitgegeven.

Verander je manier van denken over het kopen van spullen, je moet helemaal niets kopen.

Maak hierin bewuste keuzes en stop met het doen van impulsaankopen.

Voordat je iets koopt is het nodig dat je op zoek gaat naar de beste prijs.

Kijk anders naar de waarde van je geld zodat je dit voor je kan laten werken.

Gebruik je geld slim door te investeren in jezelf en door dingen te kopen die meer waard worden.

Gebruik de app shopkorting voordat je iets koopt via het internet en gebruik scoupy om optimaal gebruik te maken van de geldterugactie als je boodschappen doet.

Ga naar de goedkopere supermarkten omdat je hier veel geld mee kan besparen en de producten even goed zijn. En maak gebruik van geldterugacties bij supermarkten.

Begin met sparen door elke week of elke maand een bedrag opzij te zetten en voel je de rest van je leven vrij en ontspannen omdat je altijd geld op je spaarrekening hebt voor noodgevallen.

Door deze veranderingen zal je nooit meer hoeven te leven van salaris naar salaris omdat je altijd een extra spaarpot hebt. Dat is toch een geruststelling?

Welke van de bovenstaande tips gebruik je al? Laat je me weten hoe je mijn tips gaat gebruiken?

Wil je een goed boek lezen over wat rijke mensen hun kinderen leren klik dan hier. 

 

 

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

2 gedachtes op “14 manieren om beter met je geld om te gaan, als je van salaris naar salaris leeft.”

  1. Pingback: De 50/30/20 regel is perfect voor een gezond budget als je ook wil genieten van het leven. - Blijei.blog

  2. Pingback: Hoe krijg jij minder rommel in huis? - Blijei.blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *