Dit bericht bevat affiliatielinks

Gebruik een kasboek voor je begroting.

Ik denk dat we allemaal een huishoudboekje kunnen gebruiken.

Helaas is dit iets wat we niet meer doen. Veel mensen schrijven nooit op hoeveel ze elke maand verdienen. Dit zorgt er dan ook voor dat je geen idee hebt hoeveel geld er elke maand binnenkomt.

Als jij de tijd neemt om je uitgaven op te schrijven weet je hoeveel je uit hebt gegeven die week. Je zorgt er dan voor dat je altijd een overzicht hebt over je budget.

Een huishoudboek is een ouderwetse term voor het bijhouden van je geldzaken. Dit klinkt als een heftige verplichting maar dit gaat je helpen bij het behalen van je spaardoelen.

Ben jij iemand die graag geld uitgeeft. Vind jij dat je maar één keer leeft, koop je dus altijd de nieuwste spullen en de nieuwste kleding. Ben je iemand die graag geld uitgeeft en weet je niet hoe je moet sparen?

Heb je nog nooit een kasboek aangeraakt en heb je geen idee wat je moet doen. Je weet dat het nodig is om meer te sparen omdat je anders nooit die wereldreis kan maken.

Hoe kan je nu gemotiveerd blijven om te sparen als je geen idee hebt hoe jij je geldzaken moet bijhouden.

Met dit artikel wil ik je helpen om weer op het juiste pad terecht te komen.

 

Waarom een huishoudboekje je geld bespaart
Afkomstig van etsy.com. Klik op de afbeelding en ga naar de website.

 Digitaal huishoudboekje

Om veel te kunnen sparen moet je weten hoe je situatie er uit ziet. Je moet weten hoeveel je elke maand verdiend. Om hier actief mee aan de slag te gaan is het nodig dat je opschrijft hoeveel je elke maand verdient, doe dit dan op het moment dat je salaris is gestort.

Schrijf dit op in een huishoudboek, een kladblok of een schrift.
Een andere manier is een Excel bestand te maken in je telefoon.

Maak een overzicht zodat je dan altijd weet hoeveel je kan uitgeven. En nooit meer rood hoeft te staan met alle gênante gebeurtenissen van gevolg. Sta nooit meer met een rood hoofd bij de kassa omdat je niet kan betalen.

Voor het maken van een overzicht is het nodig dat je de maandelijkse uitgaven noteerd die je elke maand moet betalen. Dit zijn de uitgaven waar je niet onderuit kan komen zoals verzekeringen en de hypotheek. Wat blijft er dan over om uit te geven?

Maak dan een bedrag over naar je spaarrekening. Dit werkt goed omdat je het dan ook niet meer kan uitgeven. Je ‘voelt’ het niet in je portemonnee als je dit meteen doet nadat je salaris is gestort.

Doordat je alles opschrijft weet je hoeveel je de rest van de maand kan uitgeven, probeer er een gewoonte van  te maken om altijd minder uit te geven.

Doordat je al je geldzaken opschrijft maak je een overzicht, je weet wat je uitgeeft. Door het allemaal op te schrijven zorg je er ook nog eens voor dat je elke maand een bedrag kan sparen.

Waarom je een huishoudboekje moet bijhouden

Maak een vision board van je spaardoelen

Wat zijn je spaardoelen? Waarom wil je beter worden in het omgaan met je geld?

Maak een vision board voor je spaardoelen, koop een leeg canvas en beplak dit met afbeeldingen van je doelen. Wil je een verre reis maken beplak dan je bord met allemaal plaatjes uit reistijdschriften.

Als je hier elke dag naar kijkt weet je weer waarom je hier mee bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je hier actief mee aan de slag blijft gaan. Je weet waarvoor je het doet.

Waarom een huishoudboekje je gaat helepen om meer te sparen
Afkomstig van shopstyle. Klik op de afbeelding en ga naar de website.

 

Je eigen vision board zal de beste manier zijn om gemotiveerd te blijven als het even tegen zit. Of als je denkt dat het je toch niet gaat lukken. Kom dan terug naar je vison board en beeld je in dat het je is gelukt.  Zie je jezelf al zitten in het vliegtuig op weg naar je eindbestemming?

Maak een afstreeplijst

Een laatste manier om jezelf te motiveren is het bedrag wat je wilt gaan sparen of aflossen op te schrijven. Stel je voor dat je een schuld hebt van 20.000 euro en dat je dit aan het einde van het jaar wil terugbrengen naar 10.000.

Het werkt goed als je dit opschrijft en ervoor zorgt dat je elke week of elke maand een bedrag kan afstrepen. Je ziet het eindbedrag steeds minder worden. Nu komt het aflossen van je schuld steeds dichterbij.

Dit werkt heel motiverend omdat je echt ziet waar je mee bezig bent. Het afstrepen van een bedrag maakt het ook leuker voor jezelf om hiermee bezig te zijn.

 

Waarom een huishoudboekje je geld gaat besparen
Afkomstig van etsy.com. Klik op de afbeelding en ga naar de website.


Conclusie

Een huishoudboekje zal ervoor zorgen dat je meer inzicht krijgt in je geldzaken.
Als je geld op je rekening wordt gestort schrijf dit dan op zodat je weet hoeveel je hebt verdiend die maand.

Schrijf vervolgens op hoeveel er naar je maandelijkse rekeningen gaat zodat je ziet hoeveel je kan uitgeven deze maand.

Om het sparen makkelijker te maken kan je na het storten van je salaris meteen een bedrag over zetten op je spaarrekening.

Je blijft gemotiveerd om te sparen door het maken van een vison board, beeld hier dan je spaardoelen op uit.

Als het je doel is om te reizen gebruik dan plaatjes uit reistijdschriften.

Als je niet meer gemotiveerd bent kan je terugkomen bij je vision board. Dan zie je weer waarvoor je  bezig bent.

Een andere manier om jezelf scherp je houden is een afstreeplijst.
Je schrijft dan het bedrag op wat je wilt gaan sparen en streept elke week af hoeveel je hebt gespaard of afgelost.

Dit zorgt ervoor dat je elke week of elke maand ziet dat je doel dichterbij komt.

 

Lees ook de volgende artikelen: 

Beter met je geld omgaan
Besparen op boodschappen

 

 

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *