Wat ben jij nu echt waard? Verdien jij het salaris dat jij echt waard bent? Als jij niet zo goed bent in onderhandelingsgesprekken dan heb ik een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de volgende keer je baas kan overtuigen zodat die salarisverhoging er dit keer wel inzit!

De salarisonderhandeling

Dit is misschien een verassing voor je maar als je deze onderhandeling niet je best doet zal je de rest van je leven te weinig geld verdienen. Dit is dan ook een van de belangrijkste onderhandelingen in je leven.

Als je een beetje op mij lijkt dan ben je hier de mist in gegaan. Als je een nieuwe baan hebt ben je vaak zo blij dat je weer aan de slag gaat. Je bent dankbaar voor een nieuwe kans en pakt die met beide handen aan. Maar vergeet niet hoeveel je waard bent en haal het beste uit deze onderhandeling. Ga dus altijd voorbereidt dit gesprek in.
Doe je onderzoek, weet wat je ergens anders kan verdienen voor deze functie. Als je weet wat je kunt verdienen voor deze functie zorg er dan voor dat je aan kunt tonen waarom jij geschikt bent voor deze functie. Verzamel bewijzen van je vorige baan, wat voor projecten heb je opgezet, wat voor resultaten heb je bereikt, verzamel feedback van klanten en collega’s en laat zien wat je waard bent.

(1)Als je gevraagd wordt wat je wil verdienen noem dan geen vast bedrag maar noem dan een selectie zoals bijvoorbeeld, ik wil tussen de 2000 en 2400 euro verdienen. Als je geen positieve reactie krijgt tijdens dit gesprek zijn er twee dingen die je kan doen. De beste manier is soms om weg te lopen. Je zet dan het gesprek op een beleefde manier stil en geeft aan dat je hier niet mee akkoord kan gaan en het gesprek op dat moment wil afronden. Geef aan dat je er nog even op terug wil komen, hierdoor geef je de andere partij de mogelijkheid om nog met een tegenbod te komen als ze jouw echt willen aannemen. Een andere mogelijkheid is dat je verder onderhandelt over andere extra mogelijkheden zoals vakantiedagen, een auto van de zaak, een bonus, de mogelijkheid om thuis te werken.
IMG_20180118_212008

De salarisverhoging

Wil je graag minder werken maar wel meer verdienen? Overtuig je baas dan van jouw talenten. Ook voor dit gesprek is het nodig dat je goed je onderzoek hebt gedaan. Als je hier niet goed je best doet zal je baas je nooit meer serieus nemen. Verzamel voor dit gesprek ook weer bewijzen om te laten zien wat voor prestaties jij allemaal hebt geleverd afgelopen jaar. Verzamel feedback die je hebt gekregen en ga op onderzoek uit. Wat verdienen je collega’s bij andere bedrijven, zorg dat je op de hoogte bent van soortgelijke salarissen. Als je baas niet akkoord gaat met een salarisverhoging ga hier dan niet op in maar vraag om mogelijkheden om deze salarisverhoging toch te verdienen. Is het mogelijk om een cursus of interne opleiding te volgen, zijn er extra taken en verantwoordelijkheden die je op je kan nemen voor het komende half jaar.
Laat alle afspraken die je dan maakt vastleggen en laat je baas zien dat jij de moeite waard bent om in te investeren.

Ben jij goed in onderhandelingsgesprekken? Heb jij nog tips voor ons?

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *