Roddelen op het werk

 

Hoe voel jij je als een collega roddels over een andere collega? 

Het verschilt per situatie natuurlijk. Het kan fijn zijn om mee te praten omdat dit een band creëert. Het is ook logisch dat het je nieuwsgierig maakt wat anderen mensen vertellen. 

Roddelen brengt altijd een onaangename sfeer. Praten over iemand die er niet is op dat moment blijft ongemakkelijk. 

Hoe kan je hier niet aan meedoen? 

Een verhaal over roddelen: 

Een vrouw hoort een roddel over een buurman, deze vrouw herhaalt dit gerucht en al snel weet het hele dorp over dit gerucht. Later hoort de vrouw dat de roddel over haar buurman onjuist blijkt te zijn. Zij voelt zich schuldig en gaat voor advies naar de wijze man van het dorp. De wijze man vertelt haar dat zij naar huis moet gaan, een dons kussen mee naar buiten moet nemen, het kussen kapot moet maken en de veren moet verspreiden.

De vrouw doet wat haar was opgedragen. De volgende dag komt ze terug naar de wijze man Ze krijgt nu een nieuwe opdracht, breng de veren terug die je gisteren hebt losgelaten. De vrouw ging naar huis en zocht de veren maar de wind had ze allemaal meegenomen. De vrouw ging terug naar de wijze man en vertelde hem dat zij de veren niet meer had gevonden. De wijze man vertelde vervolgens, het is gemakkelijk om veren te verspreiden maar onmogelijk om ze terug te krijgen.

Het is net als roddelen, het kost niet veel om kwetsende woorden te verspreiden maar als je dit eenmaal hebt gedaan kan je de schade nooit meer ongedaan maken.

hoe kan je omgaan met roddelen op het werk

Hoe kan je omgaan met roddels op het werk?

Doe dus niet mee aan roddelen. De kans is groot dat je onjuiste informatie verspreidt die veel schade kan aanrichten. Voorkom dan ook dat je voortaan roddelt over je collega’s, je leidinggevende en het bedrijf waar je voor werkt.

Als je voelt dat er frustraties zijn op je werk bespreek dit dan met je collega of leidinggevende in plaats van over een ander te praten.  Heb je veel te maken met roddeltantes probeer deze dan te overtuigen om hiermee te stoppen. Het is beter om met de collega te praten dan over een collega.

Als je een roddel hoort is de kans heel groot dat de informatie die je hoort dus niet waar is. Wees heel duidelijk over dat jij niet meedoet aan roddelen omdat jij niet over een ander wil praten. Doe vervolgens ook alsof je niets hebt gehoord, ga je niet mengen in het geroddel maar geef altijd duidelijk aan dat jij hier geen bijdrage aan gaat leveren.

Als laatste tip is het veel fijner om positief te praten over jezelf, over je collega’s en over het bedrijf waar je voor werkt. Dit geeft een veel betere sfeer om in te werken en geeft roddeltantes geen kans om nieuwe roddels te verspreiden.

hoe omgaan met roddels op het werk

Hoe ga jij om met roddels op je werk? Doe je mee aan het roddelen?
Heb jij nog goede tips voor ons?

Minder geld uitgeven en meer sparen

blijei.blog

Ben je er klaar mee om van salaris naar salaris te leven? Wil je nu echt minder uitgeven en elke maand sparen?  Bekijk dan mijn praktische bespaarstrategie waardoor je geld bespaart en eenvoudige methodes gebruikt om elke maand geld opzij te zetten. 

Ontdek hoe je met elk salaris minder uitgeeft en elke maand spaart. Door minder uit te geven, spaar je meer en kan je dit jaar wel op vakantie met je gezin of die verbouwing eindelijk eens laten doorgaan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *