Er is veel advies over het opgeven van een ongezonde relatie met je partner of over het opgeven van een vriendschap. Maar er is niet veel advies over het omgaan met familieleden die veel negatieve aandacht vragen. Het is niet makkelijk om hier van weg te lopen, veel mensen kiezen hier dan ook niet bewust voor. Hoe kan je omgaan met familieleden die negatief en onvriendelijk zijn? Hoe ga je om met je eigen gevoelens van boosheid, frustratie, irritatie en teleurstelling tegenover de liefde voor je familie.

Begrijp dat familie niet altijd familie is zoals het bedoel is. In bepaalde families wordt er een bloedlijn gedeeld maar is er niets meer dan deze bloedlijn. Wees je ervan bewust dat iemand die negatief en niet vriendelijk is waarschijnlijk zelf niet goed in zijn vel zit en zich op jouw afreageert. Voor je eigen gezondheid is het goed om de volgende tips door te nemen zodat je beter met deze familieleden kunt omgaan.

Het is geen slecht persoon maar wel slecht gedrag.
Het is moeilijk maar neem tijd voor jezelf, neem afstand van familieleden die niet goed voor je zijn. Je eigen gezondheid is altijd belangrijker dan een familieband! Bepaal dan ook voor jezelf of dit betekend dat je met bepaalde familieleden geen of minder tijd meer wil doorbrengen.

Ongezonde mensen verstoppen zich achter passieve agressie. 
Deze familieleden vertellen niet wat hun dwarszit maar gaan in plaats daarvan negatieve aandacht vragen. Maken vervelende opmerkingen, grapjes en suggesties om anderen te irriteren en worden beloond met aandacht.

Deze mensen zullen proberen je te pesten.
Het is niet goed te praten dat deze mensen je proberen de grond in te stampen. Laat je dan ook niet beledigen of de grond intrappen. Kom op voor jezelf en geef je grenzen aan. Dit pestgedrag zal niet stoppen door het te negeren dus laat van je horen. 
Pestgedrag valt niet goed te praten. Het is respectloos, hoort niet en is niet goed te keuren. Dit betekend dat er ook in een familie geen excuus voor gemaakt kan worden. Niemand hoort een ander te beledigen of de grond in te stampen.

Mensen kunnen veranderen, ongezonde relaties kunnen dus ook verbeteren. 
Weet dat mensen altijd kunnen veranderen. Ongezonde relaties kunnen dus ook veranderen als er door beide partijen aan gewerkt wordt.  Neem afscheid van ongezonde relaties in je familie als je erachter komt dat deze niet meer zullen verbeteren.
Laat negatieve familiebanden je toekomst niet meer beïnvloeden.

Conclusie

De vijf manieren om met ongezonde relaties in je familie om te gaan:
1. Neem het niet persoonlijk
2. Kom op voor jezelf
3. Vergeef de ander maar vergeet het nooit.
4. Bedenk wat voor consequenties jij stelt aan negatief gedrag.
5. Besteed je tijd met positieve mensen.

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

1 gedachte op “Hoe ga jij om met negatieve familie?”

  1. En soms is het ook wel eens nodig om even een paar maanden afstand te houden. Daar kan de band daarna alleen maar sterker van worden en je laat zien (vooral ook aan jezelf) dat je voor jezelf kiest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *