12 gratis activiteiten voor het hele gezin.

Dit artikel bevat affiliatielinks.

Wat doe jij graag met je gezin als je geen geld kan uitgeven?

 

Ik weet zeker dat je soms zin hebt om eens iets leuks te doen met je gezin.

Er zijn van die dagen dat je zin hebt om wat leuks te doen. Je hebt geen behoefte om de hele dag in huis rond te lopen of je weet dat het vakantie is waardoor je kinderen de hele dag thuis zijn.

Om het gezellig te houden vind je het beter om wat leuks met de kinderen te gaan doen.
Maar wat ga je nu doen als je geen geld wilt uitgeven. Of als je op dit moment moet besparen omdat er een grote rekening aankomt.

Zit jij dan met je handen in het haar en voel jij de stress in je lijf. Zorgt deze stress ervoor dat je geïrriteerd bent zodat jij je gaat afreageren op de rest van je gezin.

Het is niet nodig om je gestrest te voelen, er is geen geld nodig om wat leuks met je gezin te kunnen doen.

De leukste dingen in het leven zijn gratis Klik om te Tweeten

Geld maakt het leven gemakkelijk maar geld maakt mensen niet per definitie gelukkiger. Mensen met veel sociale contacten zijn veel gelukkiger dan mensen met een goed inkomen die eenzaam zijn.

De manier waarop je met je kinderen omgaat bepaalt of jij een goede vader of moeder bent, niet de dingen die je voor je kinderen koopt. Het is natuurlijk niet leuk als je niet alles kan kopen voor de kinderen, dit geeft je soms het gevoel dat je niet genoeg je best doet voor je kinderen.

Hoe kan jij een gratis familiedag plannen

Maar begrijp dat je kinderen behoefte hebben aan een vader of moeder die er voor ze is, die om ze geeft en die van ze houdt op onvoorwaardelijke wijze. Ben jij zo’n vader of moeder dan ben je goed bezig. Als je wat leuks wilt gaan doen met je kinderen is het belangrijkste dat je hier veel plezier in hebt en echt je volledige aandacht besteed aan je kroost.

Hier zijn de beste ideeën om goedkope of gratis activiteiten te doen met jouw gezin.
Wees altijd creatief en bedenk nieuwe ideeën zodat je altijd wat leuks kan doen.  Maak de tijd die je met elkaar doorbrengt de beste tijd die er is.

Het zijn de herinneringen die je leven gaan vormen, zorg ervoor dat deze herinneringen dan ook onvergefelijk zijn.

 

Wat kan je thuis doen?

Thuisblijven klinkt heel saai. Maar dat hoeft niet saai te zijn, je kan hier zelf iets leuks van maken.
Voor kinderen kan het heel leuk zijn om een boek uit te kiezen. Lees dit verhaal met je kinderen en vraag dan of je kinderen dit verhaal kunnen naspelen.

Hoe kan jij een goedkope familiedag plannnen

 

Gebruik een aantal oude kleren of verkleedkleren en helpt je kinderen om het verhaal te kunnen uitbeelden. Oefen het met ze en ga hier actief mee aan de slag.
Neem het toneelstuk op zodat je het kan laten zien aan de opa’s en oma’s.

Een andere mogelijkheid is dat kinderen na het lezen van een verhaal een kleurplaat of ander knutselwerkje gaan maken. Doe inspiratie op met Pinterest of via de afbeeldingen van google.

Speel spelletjes
Kaart spelletjes als pesten of spelletjes als monopoly blijven altijd favoriet. Of een spel wat ook niet kan ontbreken in dit rijtje is natuurlijk mens erg je niet.  Als iedereen echt fan is van spelletjes kan je ook een competitie aangaan waarbij er meerdere spellen gespeeld worden. Voor de winnaar is er een prijs te winnen. Of de winnaar mag kiezen wat er die avond gegeten wordt.

 

Hoe kan je een gratis familiedag plannen

Heb je op dit moment geen spellen in huis? Vraag eens in je omgeving of je een spel mag lenen.
Een andere mogelijkheid is om naar de tweedehands winkel te gaan en daar een spel aan te schaffen voor een klein bedrag. Misschien is het niet helemaal compleet maar dit mag de pret niet drukken.

Filmdag
Een andere mogelijkheid is om een filmdag te houden. Ga lekker op de bank zitten en maak gebruik van Netflix. Kijk eens lekker een aantal films met elkaar. Maak je eigen popcorn en laat je betoveren door de Disneyfiguren.

Puzzelen
Haal eens een grote puzzel van zolder en ga eens met het hele gezin aan de slag. Zet een muziekje op, maak het gezellig. Kijk eens hoe ver jullie komen met elkaar.

Tuin
Wat je ook kan doen zijn spelletjes in de tuin. Naast het ouderwetse potje voetbal kan het ook een idee zijn om een midgetgolfbaan in je tuin te maken. Zet een circuit af waardoor het balletje gespeeld moet worden. Of maak eens een spelletjescircuit in de tuin.

Hoe kan je een gratis familiedag plannen

 

Speurtocht

Dit is een activiteit die wel wat voorbereiding vraagt maar het kan heel simpel in elkaar gezet worden. Pak eens een set stoepkrijt en loop een rondje door de buurt. Maak eens een speurtocht en daag je gezin uit om deze met een aantal opdrachten te gaan lopen. En kijk eens of ze alle opdrachten kunnen uitvoeren.

Hoe kan je een goedkope familiedag plannen

 

In de buurt

Als het mooi weer is kan je ook eens in je buurt op stap gaan. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je zelf denkt.

Ga eens naar de speeltuin om lekker te spelen met de kinderen. Kinderen vinden het heerlijk om al je aandacht te krijgen en even lekker te kunnen spelen.

Een andere optie is naar het park te gaan met een picknickmand. Neem wat eten en drinken mee en wat speelgoed. Ga lekker op een kleed of op een bankje zitten en geniet van het samenzijn.

 

Hoe kan je een gratis familiedag plannen

Als het te duur is om naar de dierentuin te gaan is een andere gratis optie de kinderboerderij.
De kinderboerderij is een plek waar kinderen in contact komen met dieren en andere kinderen.
Een kinderboerderij wordt meestal door vrijwilligers gedraaid waardoor het gratis is om hiernaartoe te gaan.

 

Goedkope uitjes

Elke gezin is anders, het kan natuurlijk heel leuk zijn om actief bezig te zijn. Misschien is jouw gezin elk weekend wel aan het fietsen of aan het hardlopen. Of gaan jullie altijd zwemmen. Superleuk als je een gezamenlijke interesse met elkaar deelt.

Hoe kan je een gratis familiedag plannen

Een ander optie is Geocoaching. Dit is het vinden van een verborgen schat. Het betekend eigenlijk dat mensen een boodschap ergens hebben verstopt. Deze plek is terug te vinden via een app. Met je locatie wijzer op je telefoon kan je dan op zoek gaan naar de plek waar iemand iets verstopt heeft. Vervolgens ga je dan zoeken naar de plek. Superleuk om dit met elkaar te doen.

Ga eens naar de bibliotheek. Hier kan je gratis naar toe gaan. Je kan hier een tijdschrift of een boek lezen, voor kleine bedragen zijn er ook regelmatig activiteiten te doen. Maar als je het leuk vindt om te lezen dan is dit een ideale plek om heen te gaan.

 

Conclusie

De kans is groot dat jij zin hebt om eens wat leuks te doen. Of je weet dat je kinderen de hele dag thuis zijn en dat de hele dag binnenzetten geen goed idee is.

Wat ga je doen als je maar een klein budget hebt omdat er een grote rekening aankomt. Of wat kan je doen als je helemaal geen geld wilt uitgeven.

Levert dit je veel stress op, dat is niet nodig. De leukste dingen in het leven zijn namelijk gratis.

Als jij je schuldig voelt omdat je niet alles kan kopen voor je kinderen begrijp dan dat een goede vader of moeder niet rijk hoeft te zijn. Een goede vader of moeder geeft al zijn aandacht en liefde aan zijn kinderen en houdt onvoorwaardelijk van zijn kinderen.

Er zijn een aantal activiteiten die jij thuis kan doen met je kinderen. Het lezen van een goed boek en dit naspelen met je kinderen is een mogelijkheid.

Het houden van een filmavond of het spelen van bordspelletjes is een andere optie. Ook kan het leuk zijn om te knutselen of een puzzel te maken met elkaar.

En heb je al eens nagedacht over het maken van een spelletjes middag in je eigen tuin.

Ook kan je een speurtocht houden in de buurt of kan je naar de kinderboerderij gaan, of ga je liever picknicken in het park met je eigen picknickmand.

Als je dan echt op stap wil gaan kan je naar de bibliotheek gaan of maak je er een actief uitje van.
Ga lekker fietsen of lopen en neem eten en drinken mee voor onderweg.
Of ga eens op avontuur door het zoeken naar een schat. Geocoaching is een superleuke activiteit die jij kan doen met je gezin.

 

Wil je alle tips graag nog eens nalezen, geef je op voor de nieuwsbrief en ik stuur je dit overzicht.

 

Hoe kan je gratis familiie activiteiten plannen

Download de cheatsheet.

* indicates required 

 

Lees ook de volgende artikelen:

Maak je eigen popcorn

Bespaar geld met deze app

14 tips om meer te besparen

 

 

 

 

 

Advertenties

You may also like

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.