5x minder betalen voor energie kosten

Energie kosten, vind jij ze ook altijd belachelijk duur?
Elke maand betaal je weer een groot deel van je inkomen aan al je rekeningen

En die energiekosten, ze zijn er elke maand weer.
Maar waarom betaal je hier toch zo veel voor?
En zijn er nu  handige trucjes waardoor je energiekosten kunt verlagen.

Het grote voordeel van minder energie verbruiken is natuurlijk dat je ook minder hoeft te betalen. Door een aantal simpele en gemakkelijke aanpassingen  in je huis kan je veel energie en daarmee dus ook geld besparen.

Gebruik de volgende tips van de experts om veel te besparen.

Besparen op je energiekosten is makkelijk

Wat betalen we voor onze energie?

De tips van dit artikel zijn gebaseerd op de informatie van milieu centraal.

De gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden is per jaar 1640 euro (volgens het prijspeil van 2018) Dit betekend dat je per maand  136 euro betaald.

Je betaalt grotendeels voor het gas wat je gebruikt. 
Hier geef je dan ook 55 procent per jaar aan uit. Aan stroom geven we 40 procent per jaar uit. Van dit grote bestaat slechts 5 procent  aan vaste kosten per jaar. Op deze kosten heb je geen invloed.

Dit betekend dus dat het mogelijk is om veel minder uit te geven aan je energiekosten. Maar hoe doe je dit dan als je geen idee waar je moet beginnen.

Met de tips uit dit artikel hoop ik je op weg te helpen om hiermee aan de slag te gaan.

Gebruik een deurdranger

De kans is groot dat je niet alle ruimtes in je huis gebruikt. Dan is het ook niet nodig dat elke kamer verwarmd wordt. Een van de bespaartips is dan ook om alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel aanwezig bent.

 Als je gebruik maakt van een deurdranger dan sluiten deuren automatisch. Dit bespaart je wel 190 euro per jaar.
Deurdrangers zorgen ervoor dat de deuren in huis automatisch dicht gaan. 

Maak je geen zorgen om het lawaai van dichtslaande deuren want bij het dichtgaan van de deur zorgt de deurdranger er voor dat dit heel geleidelijk gaat. Hierdoor maakt het dus geen lawaai.

Het grote voordeel van een deurdranger is dat er minder tocht is en het toch warm blijft in de kamer.

Besparen met je energiekosten

 Temperatuur in huis

Als je slaapt heb je minder warmte nodig, zet de verwarming dan ook een graadje lager.  Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden en bespaar hiermee 80 euro per jaar. 

Als je geen verwarming maar vloerverwarming gebruikt kies er dan voor om de thermosstaat in te stellen op 17 tot 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Als je thuis bent kan je de thermostaat een graadje lager zetten, 19 graden is een prima temperatuur als je bezig bent. Je bespaart dan 90 euro per jaar.

Als je aan het werk bent is het niet nodig om je huis te verwarmen. Zet de thermometer dan ook op 15 graden en houdt bij vloerverwarming 17 tot 18 graden aan. Hiermee bespaar je 130 euro per jaar.

Stand by killers

Heb jij apparaten in huis die altijd aan staan? Apparaten die altijd stand by staan kosten je veel geld. Een van mijn grootste verbruikers in huis is toch wel de tv. Als ik de tv uit zet dan blijft hij toch nog aanstaan onder de stand by knop.

Als een apparaat stand by staat maar de stekker zit wel in het stopcontact dan kost dit je energie. Deze apparaten worden ook wel de sluipverbruikers genoemd, ze kosten je energie zonder dat je dit doorhebt.

Als je hier actief mee aan de slag wilt gaan is het nodig dat je apparaten uit zet en niet meer de stand by knop gebruikt. Gebruik je de tv, computer of radio voor een lange periode niet, haal dan de stekker er uit.

 Zorg ervoor dat deze apparaten dan geen energie meer gebruiken, dat is echt zonde. Dit kan je doen door een stekkerdoos te gebruiken. Met een simpele druk op de knop zet je dan alle apparaten helemaal uit.

Heb je geen stekkerdoos in huis gebruik dan een bespaarstekker. Dit is een stekker die je tussen het apparaat en het stopcontact gebruikt. Deze stekker schakelt de stand by functie helemaal uit.  Deze stekkers staan ook wel bekend als de stand by killers, energy keepers of powersavers.

Er zijn verschillende bespaarstekkers verkrijgbaar voor de tv, de computer, het koffiezet apparaat of voor op kantoor.  

Besparen op energie

Droog je was door het buiten te hangen.

Dit is een van de bekende tips die je waarschijnlijk al eens hebt gehoord. Maar een droger kost je meer energie dan het drogen van je was in de buitenlucht. Het ruikt vaak ook nog eens beter als je het buiten ophangt en het is ook nog eens eerder droog.

Als het geen mooi weer is maakt dit ook niet uit, dan kan je de was evengoed ophangen aan je droogrek. Het wordt vanzelf droog.

Als je er voor kiest om de helft van je was aan de waslijn op te hangen dan bespaar je hier 30 euro per jaar mee.

Gebruik een thermoskan

Drink je de hele dag thee en zet je dan voor elk kopje weer de waterkoker aan? Het is beter om dan een thermoskan te vullen met heet water waar je de rest van de dag je thee van kunt maken. Het bespaart je niet veel maar deze simpele oplossing bespaart je 15 euro per jaar.

Heb je een kokend waterkraan in huis wees je er dan van bewust dat deze meer verbruikt dan een waterkoker. Het is dan slimmer om een waterkoker te gebruiken voor je theewater.

Met deze trucjes hoop ik je weer op weg te helpen om minder uit te geven aan de energie kosten. Want zeg nu zelf, dat is toch zonde van je geld.

Verplicht onderwerp: Tank en bespaar tot E 50,00 per jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *