Ben je totaal opgebrand en somber door je werk?

Stress voedt conflicten en conflicten veroorzaken woede, wrok en verdriet.

Stress is dus heel ongezond. Als je onder chronische druk staat leiden je complexe denk, redeneervermogen en je sociale vaardigheden hieronder. De manier waarop je informatie kan verwerken is dan in gevaar, ook kan je niet meer goed oordelen.

Je bent niet meer flexibel en staat niet meer open voor nieuwe ideeën, alles ziet eruit als een bedreiging. Je bent in staat om problemen te veroorzaken maar het lukt je niet meer goed om deze op te lossen.

Chronische stress verandert in angst en woede. Als jij altijd last hebt van deze gevoelens gaan er verschillende alarmbellen af in je lichaam. Wanneer deze alarmen afgaan gaat je lichaam in hoge waakzaamheid waardoor je alert bent, je krijgt meer adrenaline, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling en je hartslag worden sneller.

Door gevoelens als stress, frustratie, angst en woede blijft je lichaam dus extreem alert. Hierdoor ben je niet tevreden en ontspannen op je werk. Een ongezonde situatie die zelfs voor een burn-out kan zorgen.

Door deze drie tactieken kan jij omgaan met stress op je werk

Als je over een conflict nadenkt op je werk heb je vast een dader in gedachte.
Je baas of vervelende collega. De kans is groot dat je veel tijd gebruikt om te klagen over deze mensen, ze probeert te vermijden of steeds weer de confrontatie aangaat.

Als je stress wil verminderen op je werkplek is het nodig dat je ook naar jezelf gaat kijken. Als je een prettige en productieve werkplek wil creëren begrijp dan je eigen rol in conflicten. Verbreek de cirkel van frustratie en stress en zorg dat je weer plezier krijgt in je werk.

Het goede nieuws is dat dit niet zo moeilijk is. Ik heb een aantal manieren ontdekt waardoor je ervoor kunt zorgen dat je niet meer te maken krijgt met stress op je werk. Hierdoor kan je net als mij ontspannen en tevreden met een nieuwe werkdag beginnen.

CHECK JE WERKSTRESS

Hoe gaat het op je werk. Ben je nog gemotiveerd of heb je op dit moment het gevoel dat je helemaal bent uitgeblust?

Ben je gespannen en voel je veel frustratie op je werk dan is de kans groot dat je somber naar je werk gaat. Als je dan ook nog loopt te piekeren als je in je bed ligt dan is dit wel een teken dat jij veel stress ervaart op je werk.

Wat vind je eigenlijk van je werk? Vind je het emotioneel zwaar? Heb je het gevoel dat je in een korte tijd veel moet presteren. En hoe is het contact met je collega’s. Is er een fijne omgeving waarin je op een prettige manier met elkaar kunt omgaan?

Voel jij je altijd gesteund? Kan je bij je leidinggevende en collega’s aankloppen voor steun en om je hart te kunnen luchten? Krijg je genoeg kansen en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en te groeien op je werkplek? Krijg je de waardering die je verdient?

Een handig hulpmiddel om jezelf te kunnen testen is de test van check je werkdruk. Doordat je een aantal vragen invult krijg je aan het einde van de test te zien of je last hebt van stress op je werk. Ben je dus nieuwsgierig hoe veel stress jij ervaart. Maak dan de test.

Maak de test van check je werkdruk  als je denkt dat jij op dit moment veel last hebt van stress op je werk. Nadat je de test hebt gemaakt lees je verder hoe je stress voortaan kunt voorkomen door de volgende drie stappen toe te passen in je dagelijkse werk. Dit gaat ervoor zorgen dat jij niet meer somber en gefrustreerd naar je werk hoeft te gaan.(Check je werktstress)

 

Door deze drie tactieken kan jij voortaan omgaan met stress op je werk

 

HET OMGAAN MET STRESS OP JE WERK.

Door de volgende stappen zal je leren om naar jezelf te kijken. En om te ontdekken hoe jij denkt in bepaalde situaties en wat voor gevoelens je hierbij krijgt.

 STAP 1. ZELFREFLECTIE

Waardoor ben je bang of bedreigd en wat irriteert en frustreert je enorm?

Zelfreflectie is een handig hulpmiddel waardoor je naar jezelf gaat kijken.
Je leert hiermee om te onderzoeken wat er precies is gebeurd op je werk.

Een methode die ik heel prettig vind om te gebruiken is de 4 G-methode.

Gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag

Als ik zelf niet goed in mijn vel zit is dit een geweldige manier om te onderzoeken wat er nu precies is gebeurd. Ik beantwoord dan vragen om de situatie helemaal uit te schrijven en krijg dan vaak een idee waarom ik een situatie vervelend vond.

Soms kom ik erachter dat ik in een situatie een bepaald idee kreeg over mezelf of over een collega. Of begrijp ik dat ik een vooroordeel had waardoor ik op een manier reageerde die ik een volgende keer anders wil doen.

door deze drie tactieken kan jij beter omgaan met stress op je werk

Gebeurtenis

Bij de gebeurtenis vraag je jezelf af wat je vervelend vond aan de situatie.
Wat ben je uit de weg gegaan en welke uitdaging ben je juist aangegaan.
Wat heeft je gefrustreerd en wie vond je op dat moment fijn om mee samen te werken. Waarom vond je dit fijn en wie vond je op dat moment vervelend of irritant en waarom vond je dit vervelend.

Gedachtes

De volgende stap is dan je gedachtes te beschrijven. Dit kunnen er heel veel zijn.
Elke dag komen er zo veel gedachtes in je hoofd dus het is goed om deze oefening te doen na een vervelende of leerzame gebeurtenis.

Wat dacht je precies toen de situatie begon. Wat vond je van de gebeurtenis. Wat dacht je over jezelf en wat dacht je over je collega en over het bedrijf waar je voor werkt.
Wat voor oordelen had je over een ander, wat waren je verwachtingen en zijn deze uitgekomen.

Belangrijk is om de situatie en je gedachtes zo duidelijk mogelijk op te schrijven.
Schrijf alles op alsof je het aan iemand laat lezen die er niet bij was. Zorg ervoor dat je de situatie zo duidelijk mogelijk beschrijft.

Door deze drie tactieken kan jij beter omgaan met stress op je werk

Gevoel

De volgende stap is dan je gevoel. Wat voor gevoel kreeg je door de situatie. Gevoelens zijn een gevolg van de manier waarop je denkt, dit zal ook wel duidelijk worden nadat je klaar bent met alles op te schrijven.

Dus wat voor gevoel kreeg je. Wat voor gevoel gaf jij jezelf en waarom had jij dit gevoel.  Wat voor effect had je gedachte op je. Hoeveel invloed had dit gevoel op de rest van je dag. en wat heb je gedaan om je gevoel te verbeteren.

Gevolg

Wat heb je precies gedaan. Hoe heb je gereageerd. Wat is het gevolg geweest van de situatie. Hoe ben je  met de situatie omgegaan. Wat vond je goed gaan en wat had je anders willen doen.

Bekijk nu wat je allemaal hebt opgeschreven en bedenk wat er goed is gegaan maar kijk ook eens kritisch naar wat je beter had kunnen doen. En leer hiervan, wees niet bang om deze oefening te doen. Het geeft je zoveel inzicht in jezelf.

Het is goed om lastige of leerzame situaties op deze manier te bekijken en vooral om te zien wat je zelf kan verbeteren. En wat er al goed gaat. Het kan ook handig zijn om dit samen met een collega in te vullen.

Het is moeilijk om voor verandering van je situatie te zorgen als je niet aan zelfreflectie doet. Jezelf reflecteren doe je met als doel om te leren, je denkt na en analyseert de situatie en je overtuigingen.
Drie tactieken om te gaan met stress op je werk

Er zijn verschillende manier die voor iedereen weer goed kunnen werken. Het is goed om over deze vragen na te denken door het op te schrijven. Een andere mogelijkheid is om hierover te praten en natuurlijk is het ook mogelijk om over de vragen na te denken. Kies de manier die het beste bij je past.

STAP 2. OMGAAN MET JE EMOTIES

In elke situatie krijg je te maken met je eigen gevoelens. Je manier van denken roept gevoelens op en andere collega’s kunnen natuurlijk ook gevoelens bij je oproepen.
Ook kan het zijn dat je bepaalde overtuigingen hebt door de manier waarop anderen tegen je praten of zich gedragen. Het oproepen van bepaalde gevoelens noemen we ook wel triggers.
Situaties die gevoelens bij je oproepen:

 • Afgewezen worden
 • Verlaten worden
 • Genegeerd worden
 • Gekleineerd worden
 • Het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent.
 • Afgekeurd worden
 • Beschuldigd worden
 • Uit worden gelachen
 • Over je grenzen heen laten lopen
 • Kritiek krijgen
 • Gemanipuleerd worden
 • Iemand die ontevreden over je is.

Er zijn verschillende manieren hoe je kan reageren op bovenstaande situaties.
Veel mensen worden boos, verdriet, voelen zich hulpeloos. Gaan heel erg slijmen bij anderen om hierdoor een band te krijgen. Een andere manier om hier op te reageren is je terug te trekken of te veel gaan eten.

Drie tactieken waardoor je beter kan omgaan met stress op je werk

STAP 3: BOUW VRIENDSCHAPPEN OP HET WERK

Zorg dat er geen eilanden zijn op je werk maar dat er een wij cultuur ontstaat.
Vorm een eenheid met je collega’s. Deze verandering zorgt voor minder stress en negatieve emoties. Vriendschappen op het werk hebben we allemaal nodig.

Er zijn namelijk een aantal dingen die ons gelukkig maken. Een baan waar we veel plezier in hebben, een baan dicht bij huis en het hebben van een goede vriend op het  werk. Dit begint door jezelf open te stellen en contact te maken met anderen.
Wees altijd vriendelijk tegen iedereen waarmee je werkt.  Lees ook mijn artikel over hoe je vrienden kan maken op het werk. 

 

CONCLUSIE

De 4G manier kan je gebruiken om je eigen manier van werken te verbeteren.
Je krijgt hierdoor meer inzicht in jezelf, in wat er allemaal goed gaat en wat je kan verbeteren.

Je krijgt een beter beeld van de dingen die jij vervelend vind en begrijpt waarom je op een bepaalde manier reageert in situaties die je lastig of vervelend vind.

Het is nodig dat je dit regelmatig doet na een lastige of leerzame situatie om goed te begrijpen wat er precies in je omgaat, wat je denkt en wat je voelt. Je zult beter worden in je werk als je beter kan omgaan met jezelf.

Je krijgt meer inzicht in je eigen emoties waardoor je meer in balans bent. Je begrijpt je eigen gevoelens beter en dit zorgt ervoor dat je voortaan professioneler kan omgaan met stressvolle situaties.

Ik hoop dat ik je heb geholpen om geen stress meer toe te laten in jouw werkomgeving.
Zo kan jij voortaan ook ontspannen en tevreden naar je werk toegaan.

 

Drie tactieken om geen stress meer te hebben op je werk

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

1 gedachte op “Door deze drie tactieken kan jij voortaan beter omgaan met stress op je werk”

 1. Pingback: Door deze drie tactieken kan jij voortaan beter omgaan met stress op je werk – Blijei.blog - VKoN Slachtoffer van Narcist(e)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *