De kerstdagen zijn geweldige feestdagen met veel gezelligheid en lekker eten.

De feestdagen kunnen echter ook heel stressvol zijn. We hebben het allemaal druk met het kopen van de kerstboom, kerstversieringen en de mooiste cadeaus. We moeten onze dagen vol plannen met samenzijn van familie en vrienden.
En dan is er natuurlijk ook nog het beruchte kerstdiner waar de hele familie van moet eten. Niet heel gek dat we daar gestrest van worden dus.
Hoe kom jij nu ontspannen de kerst door?

-De perfect kerst
De perfecte kerst bestaat niet, stel je verwachtingen dan ook bij.
We hebben vaak een beeld in ons hoofd van hoe de kerst er precies uit hoort te zien. Maar laten we eerlijk zijn, het gaat vaak anders dan we hadden verwacht. Maak je dan ook niet te druk als het eten niet perfect is gelukt of als er iets omvalt. Doe je best om een fijne kerst te organiseren en geniet dan ook van deze dagen.

-Maak het jezelf niet te moeilijk.
Ga geen nieuwe recepten uitproberen die je nog nooit hebt gemaakt maar kook iets waarvan je weet dat dit je lukt en waarvan je weet dat het goed zal smaken. Zo hoef je geen lange tijd in de keuken te staan en voel je geen prestatiedrang om het allemaal goed te moeten doen.
Maak het kerstdiner gemakkelijker voor jezelf door veel dingen voor te bereiden, soepen en sauzen kunnen al eerder worden klaargemaakt. Dit scheelt enorm veel tijd. Serveer het eten niet op borden maar in schalen, zo kan iedereen zelf opscheppen en het scheelt een hoop gedoe.

-Bewaak je grenzen
Als je er geen zin in hebt om twee families bij je thuis uit te nodigen, zeg dan gewoon eerlijk dat je hier geen behoefte aan hebt. Wees hier eerlijk over in plaats dat je met tegenzin kerst gaat vieren. Maak een duidelijke takenlijst voor de feestdagen en delegeer de taken ook naar de andere gasten.
Hierdoor maakt iedereen een gerecht en hoef jij je maar op één gerecht te concentreren. Schrijf de gerechten als voorbereiding op een lijstje zodat het duidelijk is wat iedereen klaarmaakt.

-Ontspan
Plan ook een aantal ontspan momenten voor jezelf en doe de dingen die jij leuk vind. Dat heb je wel verdiend! De kerstdagen zijn vrije dagen dus kom daarom niet te vroeg bij familie, je bent niet verplicht om de hele dag hier door te brengen.

-Doe je inkopen op tijd
Koop je spullen online. In de winkel is het druk, de spullen zijn vaak uitverkocht. Als je op tijd je spullen online koopt voorkom je al deze drukte en ongemakken. Ook kan je ervoor kiezen om de kerstkaarten online aan te schaffen en te laten vesturen.

Conclusie
Met deze tips weet ik zeker dat jij er een leuke, gezellige en ontspannen kerst van gaat maken. Alvast een hele fijne kerst gewenst.

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *