Heb je veel moeite om snel in slaap te vallen? Ben je op zoek naar een oplossing om nu echt eens goed uit te rusten. Slaap beter door de volgende stappen toe passen zodat je beter kunt omgaan met je hectische leven.

De beste tips om snel in slaap te vallen

Waarom slaap je niet goed?

We weten allemaal dat we goed moeten slapen, dit is goed voor onze gezondheid. Maar soms lig je in je bed en bedenk je wat je allemaal nog had moeten doen vandaag. Of je ligt in bed en bent aan het piekeren omdat je ergens boos of teleurgesteld over bent. Ook is het mogelijk dat je kinderen je wakker houden of dat je door je werk een ander slaapritme moet gebruiken. Dit kan er dus allemaal voor zorgen dat je structureel te weinig slaapt.

Waarom ik van slapen een prioriteit maak

Als ik een nacht niet goed heb geslapen dan merk ik dit aan hoe ik in mijn vel zit. Ik merk dat ik minder geduldig ben, emotioneler en prikkelbaar. En ik kan me minder concentreren waardoor ik mijn werk niet goed kan doen. Ik zit een stuk minder goed in mijn vel als ik niet voldoende uitrust. Ik geloof dan ook heel erg in voldoende uren slapen.

Beste tips om sneller in slaap te vallen

 Slaap gebrek

Als je kinderen hebt zal je dit ook  herkennen bij je kinderen. Als die niet goed hebben geslapen zijn ze ook bijzonder prikkelbaar en ongeduldig. Dat is dus ook het geval met je eigen slaapgebrek. Maak dus van je slaaptijd een prioriteit.

De voordelen van goed slapen op een rijtje:

  • Geheugenverbetering
  • Stemmingsverbetering
  • Spierherstelling
  • Gewichtsverlies
  • Huidverbetering
  • Betere gezondheid
  • Maken van betere beslissingen
  • Betere concentratie
  • Beter immuunsysteem

Gelukkig zijn er een aantal simpele stappen die we kunnen gebruiken in ons dagelijkse leven. Hierdoor zal je voortaan elke morgen vroeg kunnen opstaan en je de hele dag energiek en goed voelen.

De slaapformule:

Iedereen heeft het nodig om 7,5 uur te slapen omdat we elke nacht 5 slaap cyclus moeten doorlopen. Elke slaapcyclus duurt 90 minuten waardoor we dus 7,5 uur slaap nodig hebben. Wat is dan de tijd die jij naar bed moet gaan?
Als jij elke dag om 6:30 moet opstaan tel dan 7,5 uur terug. Je bedtijd is dan 23:00.

Zet je alarm.

Je brengt je kinderen altijd rond dezelfde tijd naar bed omdat ze veel slaap nodig hebben. Het is tijd om deze gewoonte ook voor jezelf te gaan gebruiken. Door de formule weet je hoe laat je moet gaan slapen. Zet nu een uur eerder de wekker.  Dit laatste uur van je dag moet je gaan ontspannen zodat je goed kan slapen.   Lees een boek, tijdschrift, luister een rustig muziekje of doe een ademhalingsoefening.

Beste tips om sneller in slaap te vallen

Elektronica

Het laatste uur voordat je gaat slapen  is het beter om geen elektronica meer te gebruiken. Het licht van elektronische apparaten zorgt voor een actief brein waardoor het natuurlijke slaapritme wordt verstoord.  Zet dus je laptop uit, leg je telefoon weg tot de volgende ochtend en rust helemaal uit.

Zorg voor een frisse slaapkamer

Om in slaap te kunnen vallen moet je lichaamstemperatuur 2 tot 3 graden dalen.
Een koele, frisse slaapkamer is dus nodig om snel in slaap te kunnen vallen. Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer 18 graden is.

Beste tips om in slaap te vallen

Gebruik een dagboek

Voordat je gaat slapen schrijf je al je gevoelens op zodat je de dag kunt afsluiten. Wat je ook kan doen is opschrijven waar je allemaal trots op bent die dag. Welke overwinningen heb je behaald?  En schrijf ook op waar je allemaal dankbaar voor bent. Dit zorgt ervoor dat je met een blij en gelukkig gevoel gaat slapen.

Doe ademhalingsoefeningen

Neem een moment voordat je gaat slapen om rustig adem te halen. Je kan dit doen door even stil te zijn en rustig adem te halen. Je kan ook een ontspannen muziekje opzetten of een geleide meditatie. Door een oefening te doen om rustig te ademen zal je hartslag verlagen en ontspant je lichaam. Hierdoor kan je beter in slaap vallen.

De volgende dingen kan je beter niet doen:

Drink geen koffie 

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen voordat je naar bed gaat. Het is niet goed om heel laat nog te sporten.
Drie uur voordat je naar bed gaat is het beter om niet meer te sporten. Door sport is je lichaam alert en kom je niet in een slaapritme. Wat je ook niet moet doen is in de avond koffie of energydrank drinken omdat je hier wakker van blijft.

Beste tips om sneller in slaap te vallen

Geen slaapmutsje

Een wijntje drinken omdat je hier zin in hebt is prima maar alcohol drinken omdat je hier goed door kan slapen is onzin. Alcohol zorgt er voor dat je snel in een diepe slaap valt maar zorgt er daarentegen ook weer voor dat je in je diepe slaap wordt gestoord. Ook is een stevige maaltijd niet goed voordat je gaat slapen, je lichaam is dan zo hard aan het werk om alles te verteren waardoor je helemaal niet klaar bent om te slapen.

Drinken

Het beste is het om twee uur voordat je naar bed gaat niet meer te drinken. De kans dat je dan in de nacht wakker wordt omdat je naar de wc moet is dan een stuk kleiner. Niets is vervelender dan je warme bed uit te moeten om te gaan plassen.

De beste tips om sneller in slaap te vallen

Gebruik piekertijd.

Maak een kort moment tijd om even over een probleem na te denken en na te denken over een mogelijke oplossing. Het is beter om hier overdag over na te denken dan dat je er pas over gaat denken voordat je naar bed gaat. Piekeren helpt niet om in slaap te vallen maar zorgt er juist voor dat je wakker ligt in je bed.

Conclusie

Slaap hebben we allemaal hard nodig om goed te functioneren. We hebben 7,5 uur slaap nodig per dag, Dit is makkelijk te berekenen door de slaap formule. Zorg ervoor dat je een uur voordat je gaat slapen helemaal ontspant. Gebruik een vaste routine voordat je naar bed gaat. Als deze tips je niet helpen om beter te slapen dan is het tijd om een afspraak te maken bij de huisarts. Goed slapen is echt hard nodig . Een gebrek aan slaap is heel slecht voor je gezondheid.

Minder geld uitgeven en meer sparen

blijei.blog

Ben je er klaar mee om van salaris naar salaris te leven? Wil je nu echt minder uitgeven en elke maand sparen?  Bekijk dan mijn praktische bespaarstrategie waardoor je geld bespaart en eenvoudige methodes gebruikt om elke maand geld opzij te zetten. 

Ontdek hoe je met elk salaris minder uitgeeft en elke maand spaart. Door minder uit te geven, spaar je meer en kan je dit jaar wel op vakantie met je gezin of die verbouwing eindelijk eens laten doorgaan. 

2 gedachtes op “De beste tips om sneller in slaap te vallen”

  1. Goede tips! In het boek “de urbain monnik” wordt ook gezegd dat slaap een goede lakmoesproef is voor hoe je overdag problemen hebt aangepakt. Je kan die overdag verdringen maar als ze niet goed zijn aangepakt dan zul je later inslapen hierdoor. Ik herken die gedachte ook fel in wat je onder het titeltje ‘gebruik piekertijd’ hebt geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *