Wil je meer zen zijn? Wil je geen stress meer in je leven toelaten. Wil je niet meer geïrriteerd of gefrustreerd zijn? Vind je dit een overweldigende uitdaging en weet je niet hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

Wees dan gerust, het veranderen van je leven kan niet in één dag maar heeft tijd nodig. Kleine stapjes die je elke dag kan maken zorgen ervoor dat je nieuwe gewoontes langzaam kan toepassen in je leven.

De dalai lama is de spirituele leider van de Tibetanen. Zijn wijsheden kunnen ons veel leren. Daag jezelf uit om zijn wijsheden toe te passen in je dagelijkse leven.

Focus je aandacht.

pexels-photo-462118

Een belangrijke gewoonte is je aandacht te focussen op je leven. Het is nodig dat je elke dag naar je leven kijkt en dan alleen aandacht besteed aan de mooie en leuke dingen in je leven. Waar kan je elke dag weer gelukkig en blij van worden.  En wat wil je nog meemaken, wat zijn je dromen.

 

Ik begin mijn dag door voor me te zien waar ik allemaal blij mee ben. Ik maak een lijstje van alle mensen, dingen, plekken waar ik blij mee ben. Dit doe ik soms in mijn hoofd of ik schrijf dit op door een lijstje te maken.

Als jij nu morgen wakker wordt daag jezelf dan eens uit om na te denken over 3 dingen waar je blij en gelukkig van wordt.  Probeer dit vanaf nu elke dag te doen

Optimist

smilies-bank-sit-rest-160739
De tweede gewoonte is een optimist te worden. Hoe kan je leren om een optimist te worden vraag jij je waarschijnlijk af. Dit kan door je manier van denken helemaal om te gooien. En door anders naar problemen en vervelende situaties te kijken.

 

Als ik iets vervelends meemaak heb ik geleerd om het niet te zwaar te maken.
Ik probeer niet van een mug een olifant te maken. Voor mij werkt humor altijd heel goed. Grappen maken om de situatie wat luchtiger te maken.

De volgende keer als jij een probleem hebt maak het dan niet groter dan het is.
En verzin een manier om jezelf op te beuren, breng die optimist in jezelf naar boven.

Wees lief voor jezelf

pexels-photo-810036

 

De derde gewoonte is dat je niet moet oordelen en niet te veel moet eisen moet stellen. Oordeel dus niet over jezelf en anderen. Wees altijd lief voor jezelf en stop met jezelf te vergelijken en af te kraken.

 

Ik heb dit moeten leren. Ik wil altijd te veel in een korte tijd en ga hier nog steeds wel eens de mist in. Dan kan ik teleurgesteld zijn als iets niet lukt.  Ik probeer mezelf zo min mogelijk met anderen te vergelijken maar vind het lastig om dit helemaal niet te doen.

Geef jezelf de opdracht om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen.
En wees realistisch met het stellen van doelen. Zorg ervoor dat je een cheerleader wordt voor jezelf die je toespreekt en aanmoedigt.

Iedereen komt je wat leren

pexels-photo-708392

 

Volgens het boeddhisme is ieder persoon die je tegenkomt er met een reden. In iedereen die je tegenkomt zit een levensles. Stop met oordelen, leer mensen vergeven en laat mensen zichzelf zijn.

 

Ik denk wel dat we allemaal veel leren van de dagelijkse contacten die we met elkaar hebben. Door het contact met anderen leer ik veel over mezelf, ik kom erachter wat ik belangrijk vind en wie ik nu eigenlijk ben, ik leer voor mezelf op te komen en leer met welke mensen ik graag mijn tijd doorbreng.

Ik daag je uit om elk contact wat je aangaat met iemand dan ook als een mogelijkheid te zien om te leren. Ook als je een conflict of meningsverschil hebt met iemand zie dit dan als een mogelijkheid om te leren.

Laat je hart spreken en volg je gevoel

pexels-photo-266642

 

Volgens het boeddhisme moet je altijd je hart volgen omdat je hart altijd gelijk heeft. Doe dus alleen maar dingen die je een goed gevoel geven. Volg je intuïtie voor het maken van je keuzes. Zodra iets goed voelt ben je op de goede weg.

 

Ik begrijp dit principe maar ben hier heel eerlijk gezegd niet bewust mee bezig.
Mijn verstand zit mij vaak in de weg. Bij het maken van beslissingen kan ik wikken en wegen tot ik een ons weeg.

De volgende keer als je een beslissing moet maken die je lastig vindt neem dan eens de tijd om je gevoelens te onderzoeken. Als een keuze niet goed voelt moet je hier naar luisteren ook al zegt je verstand wat anders.

Leef in het moment

pexels-photo-254069.jpg
Het enige waar je invloed op hebt is dit moment. Het hier en nu. Pieker niet over het verleden en maak je geen zorgen over de toekomst. Richt dus al je aandacht op dit moment, het moment wat je nu beleeft want dit is het enige moment waar je wel invloed op hebt.

 

Ik zie dit ook wel als een meditatieoefening. Als ik heel gestrest ben is dit voor mij een manier om te ontspannen. Mijn telefoon en computer leg ik dan aan de kant, ik ga op de bank zitten met een kop thee en ik ben even helemaal in het moment.

Ik daag je uit om elke dag een moment hiervoor vrij te maken. Leg even je telefoon weg en andere dingen en geluiden die je afleiden. En maak even tijd voor jezelf vrij, maak even je hoofd leeg en geniet van het moment.

Tot slot

Door deze 7 gewoontes toe te passen in je dagelijkse leven zal je meer ontspannen de dag doorkomen. Neem elke morgen de  tijd om te bedenken waar je blij van wordt, leer jezelf om een optimist te worden en wees lief voor jezelf. Zie anderen mensen als een manier om te leren over jezelf.  Volg altijd je gevoel en zorg ervoor dat je elke dag een moment ontspant en aandacht hebt voor het hier en nu.

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

1 gedachte op “7 dagelijkse gewoontes die je moet overnemen van de dalai lama”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *