It’s not your salary that makes you rich, it’s your spending habits  (charles a. jaffe)

Heb jij aan het einde van de maand geen idee waar je geld heen is gegaan?

Sta je elke maand rood of zit je op dit moment in de schulden?

Heb je geen idee hoe je in deze situatie terecht bent gekomen maar wil je wel dat je leven gaat veranderen.

We hebben allemaal wel eens periodes in ons leven dat we te veel geld uitgeven. Momenten dat we het leven vieren en de hand niet meer op de knip hebben zitten.

Ik ben opgegroeid met de overtuiging dat je altijd minder geld uit moet geven dan er binnenkomt. Hoewel ik deze gedachte heel serieus neem kan ik ook eerlijk zeggen dat er momenten in je leven zijn dat het toch even anders loopt.

Nadat we waren verhuisd en veel nieuwe spullen hadden gekocht moesten we wat zuiniger aandoen. Maar het kasboek had ik al een tijdje niet meer gebruikt dus was het toch wel erg verleidelijk om nog even naar die woonwinkel te gaan.

En naar het tuincentrum want daar waren leuke plantjes voor in huis.
Kortom aan het einde van de maand ging ik er eens goed voor zitten en schrok ik enorm.
Ik schrok van de uitgaven die eruit waren gevlogen. Zo leek het in ieder geval wel. Hadden we echt nog zo weinig over gehouden. Hoe was het mogelijk vroeg ik me af.

Dan kan ik niet veel anders doen dan de draad weer oppakken. Op het moment dat ik alles opschrijf is het heel duidelijk waar het geld heen is gegaan. Er zijn geen excuses mogelijk op het moment dat het zwart op wit staat.

Jij herkent je vast wel in deze situatie. Misschien heb je een gezin en vliegt het geld er met een noodvaart uit nadat je salaris is gestort.

7 manieren om geen geld te verspillen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn er nu simpele dingen die jij anders kan doen waarmee je geld bespaart?
De volgende tips kan jij gebruiken in je dagelijkse leven.

 

7 briljante bespaartips voor een klein budget.


Doe geen impulsaankopen

Voordat je iets koopt via het internet is het goed als je drie dagen wacht. Kijk of je in die dagen nog denkt aan datgene wat je wil gaan kopen. Doe je dit niet dan is het dus niet echt nodig en heb je jezelf tegengehouden van het doen van een impulsaankoop.

Op dit moment denk ik er al een week over om een winterjas te kopen omdat deze echt aan vervanging toe is. De meeste jassen zijn nu in de uitverkoop en het zit al een aantal dagen in mijn gedachten. Dit is voor mij dan ook een teken dat het een goed idee is om dit aan te schaffen.

7 geniale bespaartips voor een klein budget

Gooi geen voedsel weg

Als je eten moet weggooien gooi je geld weg. Hoor je de euromunten al rinkelen.
Dit is echt zonde, probeer dit dan ook altijd te voorkomen. Zorg ervoor dat je weet wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je geen eten hoeft weg te gooien.

En plan je maaltijden vooruit zodat je altijd weet wat je kan gaan eten.
Dit voorkomt ook dat je te veel eten in huis haalt wat je vervolgens niet opmaakt.

Ga niet uit eten

Als je ervoor kiest om elke week ergens anders te gaan eten kost dit je veel geld.
Vooral als je met je gezin buiten de deur gaat lunchen of gaat dineren. Als je dus rond etenstijd buiten de deur bent neem dan je eigen lunch mee.

Een andere mogelijkheid is om je onderzoek te doen. Bij de Hema, de Ikea en de la place kan je voor een leuk bedrag ontbijten per persoon. Zorg ervoor dat iedereen op tijd klaar is en ga eens ontbijten buiten de deur.

Als je het gezellig vindt om met vrienden of familie te eten kan je beter een avondje bij je thuis organiseren zodat je zelf kan koken. Of vraag iedereen een gerecht of hapje mee te nemen. Wil je toch graag uit eten ga dan naar Groupon en kijk of er een goede aanbieding is waar je gebruik van kan maken. Je bespaart geld en gaat toch lekker uit eten.

Betaal niet met je pinpas

Dit is een gewoonte waar we allemaal aan gewend zijn maar weet jij ook niet hoeveel je elke week uitgeeft? Als je dit niet opschrijft heb je geen idee hoeveel je uitgeeft.
Als je echt met een budget wil gaan leven omdat je een groot spaardoel in gedachte hebt is het beter om met contant geld te gaan betalen.

Hierdoor zorg je ervoor dat je het overzicht behoudt. En het duidelijk is voor jezelf hoeveel je nu precies hebt uitgeven.

 

7 geniale bespaartips voor een klein budget

Sta nooit rood

Het kost je geld om rood te staan. Dat is toch zonde. Zorg er voortaan voor dat je een overzicht bijhoudt van je inkomsten en uitgaven zodat je niet meer rood staat.
Gebruik de planner om je financiën bij te houden.

Een andere tip is dan ook dat je ervoor zorgt dat je niet meer rood kunt staan.
Dit kan je aangeven bij je bank.

Doe niet elke dag boodschappen

Loop je in de supermarkt en zie je die chocoladereep liggen die je zo lekker vindt.
Je hebt het niet nodig maar je hebt zo hard gewerkt vandaag. Je bent moe en je kan het niet meer weerstaan. Het is toch weer in je winkelmandje gedaan.
Wie heeft dat gedaan?  Je was toch van plan om niet meer te snoepen.

Als je elke dag naar de supermarkt gaat die je meer impulsaankopen en geef je meer geld uit.  Maak een maaltijdplan voor de hele week en hou je hier ook aan. Het scheelt je geld en tijd.

7 geniale bespaartips voor een klein budget

Koop geen junkfood

Ongezond eten is duur. Even een maaltijd bestellen, een pizza of chips.
Het kost je veel geld om dit elke keer te kopen terwijl je geld wil besparen.
Wat je beter kan kopen is fruit en wat snackgroenten en andere dingen in de aanbieding.

Laat zo veel mogelijk ongezond voedsel staan. Het is niet goed voor je lijf en je portemonnee is je ook dankbaar.

Gebruik de fiets

Voor elk klein ritje pak jij de auto. Kan dit anders? Als je ervoor kiest om voor kleine afstanden met de fiets te gaan of te gaan lopen bespaart dat je veel brandstof.
Het is ook nog eens beter voor je om lekker in beweging te blijven.

 Conclusie

Als je veel geld wil besparen is het goed om eens naar je dagelijkse leven te kijken.
En dan vooral te kijken of er dingen zijn in je dagelijkse leven die je beter kan doen.

Door een aantal aanpassingen in je dagelijkse leven kan je ervoor zorgen dat je veel geld kunt besparen. Want de kans is groot dat jij op dit moment veel geld aan het verspillen bent.

Stop met impulsaankopen, als je iets wil lopen is het beter om hier drie dagen mee te wachten. Als je in die drie dagen steeds weer denkt aan die jas die je wil gaan kopen en het echt nodig hebt kan je op zoek gaan naar de beste prijs. Is het iets wat je niet echt nodig hebt zal het vanzelf weer uit je gedachten verdwijnen.

Gooi geen eten weg, dat is echt niet nodig. Door je maaltijden voor te bereiden en goed in te plannen weet je elke dag wat je gaat eten. Koop alleen wat je nodig hebt en gooi geen eten meer weg.

Kies er bewust voor om niet meer uit eten te gaan of om dit op een goedkopere manier te doen. Een euro ontbijt bij de Ikea of Hema is veel goedkoper dan uitgebreid lunchen met het hele gezin. Verander je plannen en bespaar daarmee veel geld.

Wil je toch gezellig gaan eten met vrienden organiseer dan een etentje bij je thuis.
Ga zelf aan de slag in de keuken of laat iedereen wat eten meenemen.

Als je met een budget aan de slag wil gaan en maar één bedrag per maand wil gaan uitgeven is het beter om contant te betalen. Pin het bedrag wat je in gedachte hebt voor een week. Betaal hier vervolgens alles van. Zo zorg je voor een overzicht in je uitgaven.

Rood staan is een dure hobby. Elke keer als je rood staat betaal je hier geld voor.
Zorg er dus voor dat je niet meer rood staat, ga naar de bank en zorg ervoor dat je niet meer rood kan staan.

Doordat je elke dag boodschappen doet koop je veel meer. Als je dit dan maar één keer per week doet zorgt ervoor dat je betere inkopen doet en niet te veel meeneemt.

Eten bestellen en junkfood zijn duur. Zorg ervoor dat je hier je geld dan ook niet aan verspild. Het kan af en toe natuurlijk geen kwaad maar maak hier geen gewoonte van.

Ga zo veel mogelijk net de fiets of lopend als je iets moet doen in de buurt.
Dit scheelt je brandstof en geld.

7 manieren om geen geld te verspillen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en download de budgetplanner.

 De afbeeldingen van dit artikel zijn afkomstig van freepik.

 

Stop met dromen en behaal je spaardoelen!

Elke maand van je leven geld besparen


Gebruik deze strategie en spaar voor de rest van je leven.

Lees hier de laatste blogs

1 gedachte op “7 briljante bespaartips voor een klein budget”

  1. Pingback: De 50/30/20 regel is perfect voor een gezond budget als je ook wil genieten van het leven. - Blijei.blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *